Свят

Здравето ни се крие в червата – разговор с проф. д-р Дойчинова, инфекционист

В месеците, в които всички сме втренчени в здравето си, един малко известен факт започна да си пробива път в информационния поток.

80% от нашия имунитет се крие не другаде, а в червата ни, обяснява проф. Д-р Цеца Дойчинова, началник на клиника по инфекциозни болести при плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски“.

Голяма част от защитните сили на организма в  борбата му срещу нашествениците – вируси, бактерии, болести, се крият в тънките черва.

Нека припомним, че в лигавицата на тънкото черво се намират много жлези, които отделят чревен сок. Именно в нея става всмукването на продукти от разграждането на белтъците, мазнините и въглехидратите.

Тя е образувана от малки власинки, достигащи на височина до 1 mm и увеличаващи вътрешната повърхност на тънкото черво около 6 пъти, което е от голямо значение за всмукването. Във всяка една власинка има кръвоносни и лимфни съдове, както и гладки мускулни влакна.


Източник:
iStock/ Getty images/ Freepik

Освен това в червата ни има около 300 до 500 различни видове бактерии. Докато някои микроорганизми са вредни за здравето ни, много от тях са невероятно полезни и дори необходими. Всъщност, толкова необходими, че без тях сме изложени на сериозна опасност.

Тези бактерии образуват т.нар микробиом – това е съвкупността от всички бактерии, които са уникални за всеки човек. Когато съставът на микробиома се промени, настъпват и промени в локалния имунитет, свързан със защитната функция на лигавиците, в случая тези на червата.

Съставът на микробиома се влошава от три основни фактора – стрес, лошо хранене и неправилно приемане на лекарства, разяснява проф. Дойчинова.

Продължителното и усилено пиене на антибиотици, напрегнатият начин на живот и вредните храни намаляват значително защитните сили на организма и влошават сериозно „климата“ на червата. В тези случаи, в които нивата на полезните бактерии са ниски, трябва да си ги внесем отвън, обяснява тя. В морето от пробиотици специално внимание трябва да се обърне на австрийската пробиотична комбинация с доказани ефекти Omni-Biotic 6.
Източник:
Vedra International

Омни-Биотик 6, както подсказва името му, съдържа 6 различни бактериална щама – Lactobacillus casei W56, Bifidobacterium animalis W53, Lactococcus lactis W58, Enterococcus faecium W54, Lactobacillus acidophilus W55, Lactobacillus salivarius W57. Проучвания показват, че бактериите в Омни-Биотик 6 имат свойството да привеждат в готовност имунните NK–клетки (т.нар. естествени убийци), които атакуват вирус инфектирани клетки.

Пробиотичната комбинация работи и за подобряване на функцията на защитните бариери, каквито са лигавиците на червата, като активира локалния имунитет, повлиявайки нивата на секреторния имуноглобулин А (slgA). Така Омни-Биотик 6 повлиява устойчивостта на организма спрямо вирусни инфекции и подобрява ефективността на имунната ни система.

Нека не забравяме, че намалените защитни функции на имунната система ни правят лесно податливи на инфекции в епидемиологична обстановка. Поради това е важно да поддържаме организма си в топ форма, особено по време на епидемия.

Повече за функцията на червата и ролята им в защитата на тялото от вируси, вижте във видео интервюто с проф. д-р Дойчинова.

<!–

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.