Новини

Здравният министър отчете COVID разходи, но депутати се интересуват от друго

Здравният министър отчете COVID разходи, но депутати се интересуват от друго

© Юлия Лазарова

Над 220 млн. лв. публични разходи от началото на епидемията от коронавирус в България отчете министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред депутатите във временната комисия за контрол на разходите за COVID-19, но въпросите на депутатите към него засягаха не конкретно тях, а общи казуси в здравеопазването.

В отчетените милиони не са включени разходите за лечение на настанените в болници, но бяха отразени редица други разходи, най-много от които са за работещите на т. нар. първа линия – близо 172 млн. лв. (по Европейска програма) от март до октомври. Останалата сума, сред която има и близо 6 млн. лв. дарения, е вложена в апаратура, лични предпазни средства, лекарства, тестове и др.

Депутатът Явор Божанков (БСП) попита здравния министър как се гарантира, дали с изразходваните средства не са купувани медицински средства и консумативи на завишени цени и в този контекст припомни сюжет от началото на годината. През януари вече бившият управител на Здравната каса Дечо Дечев обяви, че за едно и също онкологично лекарство законно седем пъти повече на частни болници, отколкото на държавни и общински.

В отговор на въпроса зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви, че в закона за бюджета на Здравната каса за следващата година е записано, че тя ще плаща на най-ниската цена за лекарства в болниците (независимо чия собственост са), договорена от търговете на здравното министерство. “Независимо каква е договорената цена на един медикамент от всички лечебни заведения в страната, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща този медикамент на най-ниско договорената цена”, заяви проф. Костадин Ангелов.

Заради въпроса за плащането на лекарствата председателят на комисията Йордан Цонев (ДПС) влезе в спор с Румен Гечев (БСП) как социалистите винаги са поддържали с политиките си монопола на Здравната каса и затова системата била нереформирана и можело да има подобни пропуски.

В контекста на спора за здравеопазването като цяло в период на епидемия министърът сравни системата с “лодка, която се намира в много бурно море”. “Само някои от нас гребат. Спекулации с темата COVID биха излезли много скъпо на тези, които ги правят. Наясно съм, че изборите предстоят, но който и да дойде на власт, трябва да има кой да го избере”, каза Костадин Ангелов. “Докато някои гребат, други правят доста пари”, репликира пък депутатът от БСП Явор Божанков.

На следващ етап, отново извън темата за COVID разходите, депутатът от ДПС Адлен Шевкед попита за визията на правителството за преодоляване на недостига на персонал. Това даде възможност на министъра да обясни, че се предвижда специалността за професионалисти по здравни грижи (медицински сестри, акушери, лаборанти и др.) да бъде приоритетна. “Всяко висше медицинско училище, което разкрие повече места за професионалисти по здравни грижи, ще получи по-висок бюджет, а студентите там щели да получат двойни стипендии”, обяви Ангелов. От изказването му не стана известно, ако теоретично увеличените места останат незаети, висшето медицинско училище ще получи допълнителните средства.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.