Общество

Зелените листни зеленчуци укрепват мускулитеПриемът само на една чаша зелени листни зеленчуци на ден може да подобри мускулната функция, установиха учени от университета “Идит Коуен” в Австралия, съобщи електронното издание “Медикъл експрес”.

Изследването им, чиито резултати бяха публикувани в сп. “Джърнъл ъв нютришън”, установи, че хората, които приемат много зеленчуци имат значително по-добра мускулна функция на долните крайници, предава БТА.Учените са изследвали данни за 3759 австралийци, участвали в проучване за сърдечна дейност и диабет за период от 12 години. Те установили, че приемащите редовно големи количества нитратни зеленчуци са с 11 на сто по-силни мускули на краката от хората, които приемат по-малко богати на нитрати зеленчуци. Отчетена било и с около 4 на сто по-висока скорост при ходене.

Ръководителят на изследването д-р Марк Сим от института по изследване на храненето в университета каза, че резултатите разкриват важната роля на храненето за общото физическо състояние и здраве.

“За оптимизиране на мускулната функция предлагаме балансирана диета, богата на листни зеленчуци, в комбинация с редовни упражнения”, каза той.

Изследването установи, че най-полезни в това отношения са марули, спанак, кейл и цвекло.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.