Новини

Зеленият преход има тъмна страна – съдбата на уйгурите в Китай

Зеленият преход има тъмна страна - съдбата на уйгурите в Китай

© Associated Press

Почти никой извън Китай не знае какво става в няколкото завода в северозападната част на страната, където се произвежда над половината от основната суровина за слънчевите панели по света.

Уйгури и други мюсюлмани в Синцзян, вероятно работещи при изключително тежки условия, обаче предоставят полисиликон за милиарди слънчеви панели, насред експлозия на зелените мощности на Земята, които се очаква да се увеличат десет пъти в следващите три десетилетия.

Слънчевата енергия вероятно ще увеличи дела си с четвърт тази година след рекордните нови инсталирани мощности с инвестиции за 150 млрд. долара и това поставя пред купуващите слънчеви панели морални въпроси. С други думи: приемете зеленото бъдеще и няма как да знаете дали продуктите при вас не са направени с принудителен труд и от обекти, разчитащи на “мръсна” въглищна енергия, разказва “Блумбърг” (и четирите основни завода са в близост до въглищни централи в Синцзян) .

За много компании и правителства е все по-деликатен въпросът могат ли да разчитат на продукцията от Синцзян. Трима собственици на рафинерии за полисиликон се свързват с държавно спонсорирана програма за заетост, която в някои случаи, според данни на чужди правителства и изследователи, представлява принудителен труд.

Китай отрича тези обвинения и кани журналисти на място, затова и двама журналисти на “Блумбърг” посещават заводите в силно контролирана обстановка, в която въпреки уверенията те се оказват възпретятствани да посетят част от обектите. По-показателни за действителната обстановка може да са цитирани от агенцията публични документи, които дават сигнали за случаи на принудителен труд.

Тази година се очакват рекордни инвестиции в соларни инсталации с мощности, достатъчни за захранване на цяла Бразилия, когато е слънчево. Китай доставя около 80% от полисиликона, като от Синцзян идва около половината от материалите. Проблемът е, че във веригата на доставки продукцията от различни рафинерии се смесва и няма как потребителите да проследят произхода ѝ, продължава “Блумбърг”. Цитиран от агенцията експерт казва: “Всеки соларен панел на базата на силикон може да съдържа поне малко от Синцзян.”

Някои изследователи свързват китайската програма за “трансфер на труд”, която според Пекин създава възможности на заетост, с продължителната кампания срещу уйгурите и други мюсюлмани, която трябва да изкорени културата им. Според панел на ООН над 1 млн. мюсюлмани са в лагери, които Китай нарича “центрове за обучение”.

“Почти невъзможно става да се говори за доброволен труд сред хора, които са в непосредствена опасност да бъдат хвърлени в затвора без причина,” казва Руне Стеенберг, експерт по Синцзян, базиран в Берлин, който работи с уйгурската общност в чужбина.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.