Свят

Зукърбърг обвини Тръмп за атаката на Капитолия

О снователят на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че Доналд Тръмп “трябва да е отговорен” за случилото се в Капитолия в началото на януари т.г. Това заяви той по време на поредното изслушване на представители на ИТ гиганти пред американския Конгрес, този път в Комисията по енергетика и търговия.

Един от първите въпроси за Зукърбърг беше именно дали смята, че Facebook също има отговорност към случилото се заради липсата на достатъчно усилия в ограничаването на дезинформацията. “Смятам, че отговорността трябва да се носи от хората, които предприеха действия да нарушат закона и да нахлуят в сградата. Тя трябва да се носи и от хората, които разпространяват това съдържание, включително президента, но и други, с повтаряща се реторика, които казват, че изборите са фалшифицирани и призоваваха хората да се организират. Смятам, че тези хора носят основната отговорност”, заявява Зукърбърг, цитиран от TechCrunch.

Попитан неколкократно за отговорността на Facebook, Зукърбърг накрая казва, че “има съдържание, което е в нашите платформи и от тази гледна точка мисля, че имаме още работа, за да направим нашите услуги и модериране по-ефективни”.

Facebook работи по гривна, която “чете” мозъчни вълни

Изслушването продължи общо пет часа, като в него участваха още изпълнителните директори на Twitter Джак Дорси и на Google – Сундар Пичай. Основните теми бяха дезинформация за изборите и ваксините, модериране на съдържание, което призовава към екстремизъм и защита на децата.

Instagram пуска две нови услуги в България

В повечето случаи конгресмените искаха отговори само с “да” или “не”, но рядко получаваха такива. Дорси очевидно не хареса това и публикува туит-анкета с препинателен знак за въпрос и “да” и “не” за отговори, при това докато все още течеше неговото изслушване. Това не се хареса на конгресмените, но не изглежда, че Дорси се трогна от забележките им.

Зукърбърг също не искаше да дава кратки отговори, като се аргументира, че въпросите и темите са сложни и с много нюанси, които трябва да се обсъдят. Въпреки това повечето конгресмени продължаваха да искат само кратки отговори, които не получаваха.

Тримата лидери се обединиха в подкрепа на по-строги регулации от гледна точка на гарантиране на наличие на системи за модерация и премахването на нелегално съдържание. Те обаче са против идеята платформите да носят отговорност, ако някоя публикация се промъкне между системите за сигурност и достигне публичност.

Facebook ще проверява новините в България

Като цяло изслушването премина без изненади. И тримата лидери следваха посланията, позициите и коментарите, които вече нееднократно са казвали публично по темите.

Зукърбърг очаква умните очила да “телепортират”

Зукърбърг: Apple е основният конкурент на Facebook

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.