Новини

Играта Cyberpunk 2077 на полскaта CD Projekt оглави класациите при дебюта си

Играта Cyberpunk 2077 на полскaта CD Projekt оглави класациите при дебюта си

© CDProjekt Red

Cyberpunk 2077, дългоочакваната игра на полския производител на видеоигри CD Projekt, оглави класацията на Steam на премиерата си в четвъртък след осем години в разработка и многократни забавяния на пускането.

Играта, която се развива в изключително подробен футуристичен град, където играчите възприемат перспективата от първо лице на персонализиран наемник извън закона, известен като V, включва и холивудския актьор Киану Рийвс като рокаджията Джони Силвърхенд.

Играта излиза на пазара в комент, когато хората, останали в домовете си поради пандемията, отново се насочиха към видеоигри, но новите заглавия са в недостиг, тъй като разработчиците се затрудняват да се придържат към установените графици.

“Cyberpynk 2077 излиза като голямо заглавие с не много конкуренция, така че наситина очакваме да бъде доста голямо събитие”, каза Дейвид Коул, основател на изследователската фирма DFC Intelligence, пред “Ройтерс”.

Анализаторът на Jefferies Лира Ли смята, че Cyberpunk, чиято цена е 66.40 долара за стандартна версия, може да продаде 33 милиона бройки от пускането си до края на 2021 година.

Очаква се играта да счупи рекордите, установени от хита на “Нинтендо” “Animal Crossing”, която беше пусната през март и е продала 22.4 милиона бройки за последните две тримесечия.

Играта Cyberpunk 2077 на полскaта CD Projekt оглави класациите при дебюта си

© CDProjekt Red

“Смятаме, че това ще е много по-голямо, Cyberpunk определено ще постави рекорди не само през този празничен сезон, но и през 2021 г.”, каза Коул.

Преди пандемията той очакваше играта да продаде около 30 милиона бройки през 2021 г., но сега смята, че може дори да достигне 40 милиона. Предварителните поръчки достигнаха 8 милиона копия в сряда, а само в първите няколко часа след пускането й бяха регистрирани над 1 милион играчи.

Cyberpunk е най-голямата игра в разработка от CD Projekt, след дебюта през 2015 г. на “The Witcher 3: Wild Hunt”.

Успехът на “The Witcher” направи CD Projekt една от най-големите компании в Полша, регистрирани на борсата, с пазарна капитализация от 10.8 млрд. долара.

Играта Cyberpunk 2077 на полскaта CD Projekt оглави класациите при дебюта си

Акциите на CD Projekt, които нараснаха с 42% тази година в очакване на пускането на Cyberpunk, бяха с 2% по-ниски в началото на търговията в четвъртък.

Играта ще бъде незабавно достъпна на по-старите конзоли от “Сони” и “Майкрософт” и ще може да се играе на новите през следващата година.

Версията за компютър набра 91 точки по 100-балната скала на Metacritic след първите 43 отзива, в сравнение с 92 точки за “The Witcher 3” въз основа на 32 отзива. Играта вече получи световно признание за дизайна си, въпреки че критиците подчертаха някои технически проблеми.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.