Новини

Избори 2021: хроника (26 март)

Избори 2021: хроника (26 март)

© Велко Ангелов

Столична община незабавно да бъде включена в електронната форма на Държавна агенция “Електронно управление” (ДАЕУ) за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия – за това настояха общинските съветници от “Демократична България” Яна Тодоранова и Методи Лалов, цитирани от пресцентъра на обединението.

На 18 март “Демократична България” поиска от Централната избирателна комисия (ЦИК) да въведе единна електронна форма, с която хората под карантина заради коронавирус да заявяват гласуване с подвижна избирателна кутия на изборите на 4 април. От ЦИК отговориха, че ДАЕУ предоставя подобна услуга, която следва да бъде използвана от хората в нужда.

Искането си към столичния кмет Тодоранова и Лалов отправят, след като установяват, че на единния портал за достъп до електронни административни услуги на ДАЕУ, в полето на електронната форма, отнасящо се до кмета на съответната община – адресат на заявлението, не фигурира Столичната община (СО). Поради това изпращането на заявление до кмета е невъзможно.

“Действително, на сайта на СО е предвидена възможност за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия по електронен път, но гражданите, които използват услугите на ДАЕУ, ще останат с впечатление, че изобщо не могат да подадат електронна заявка, когато адресат е СО”, се казва в искането на двамата общински съветници.

Те настояват и за свикване на извънредно заседание на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация, на което кметът на София Йорданка Фандъкова да каже дали са предприемани мерки от администрацията на кмета СО да бъде включена в електронната форма на портала на ДАЕУ за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.