Лайфстайл

Извънредно! „Камина“ става Гърция, училища затварят заради жегата

От днес страната навлезе в продължителна гореща вълна, а от утре температурите ще се повиши значително, в резултат на което преобладаващите условия се характеризират като топлинни.

Утре максимумът се очаква между 38-41 градуса в континентална Гърция, като в същото време в североизточните части ще има бури и градушки.

Днес, вторник, максималните температури на континента надвишиха 39 градуса по Целзий, като най-високи максимални температури са регистрирани в: Макракоми Фтиотида (39,7 градуса), Арфара Месиния (39,3), Спарта (39), Тива (38,6) и Трикала (38,3).

Според Извънредния бюлетин за времето, издаден днес от Националната метеорологична служба (EMY), топлите маси от бреговете на Северна Африка, движещи се към нашия регион, ще предизвикат значително повишаване на температурата през следващите дни в по-голямата част от страната. Областите, които ще бъдат най-засегнати, са Йонийска и континенталната част, а най-високите температури ще бъдат в континентална Гърция.

До почивните дни температурите ще надвишат 40 градуса по Целзий в няколко части на страната.

Първата интензивна гореща вълна за това лято се очаква да продължи до 27/06 неделя, като температурата постепенно ще се увеличава и на места значително ще надвишава 40 градуса по Целзий.

Пикът на горещината се изчислява през трите дни четвъртък 24/06 – събота 26/06.

Извънреднен бюлетин

В райони, където се предвиждат високи температури, Генералният секретариат за гражданска защита (www.civilprotection.gr) обръща внимание на хората, принадлежащи към уязвими групи, да бъдат особено внимателни през следващите дни, за да се избегнат здравословни проблеми като изтощение от топлина и топлинен удар, което може да бъде причинено от високите температури, които ще преобладават.

По-специално, съгласно инструкциите за самозащита от високи температури, се препоръчва на гражданите:

  • Стойте на хладни и сенчести места далеч от пренаселеност, използвайте климатици или вентилатори и избягвайте тежка физическа работа в райони с висока температура, апнея и висока влажност.
  • Избягвайте слънчевите бани, като ходене или бягане на слънце, и носете шапка и слънчеви очила и светли дрехи, които позволяват на кожата да се проветрява и улеснява изпаряването на потта, избягвайки синтетичните тъкани.
  • Яжте леки ястия с плодове и зеленчуци, като намалите мазнините и количеството храна.
  • Пийте много вода и плодови сокове, като избягвате алкохола.
  • Специални грижи се препоръчват за бебета и малки деца, както и за възрастни хора страдащи от хронични заболявания, за да се предпазят от високи температури.

Училищата се затварят

Според съобщение на кмета на Тива е решено началните училища да бъдат затворени в община Тива за сряда 23 и четвъртък 24 юни 2021 г., поради адската жега. Детските градини в Тива и Вагия обаче ще работят нормално.

Съответно, община Левадя информира, че училищата за начално образование (начални и детски градини) ще останат затворени от сряда, 23 юни 2021 г. до четвъртък, 24 юни 2021 г., след решение на кмета. Детските ясли / детски градини на община Левадя ще работят в редовното си работно време.

Също така, по решение на кмета от сряда 23 юни 2021 г. до четвъртък 24 юни, началните училища (детски градини – начални училища) в община Алиарту-Теспион няма да работят.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.