Свят

Изкуственият интелект ще възроди Закона на Мур

З аконът на Мур гласи, че броят на транзисторите в един чип се удвоява на всеки две години. Това всъщност бе прогноза на съоснователя на Intel Гордън Мур от 1965 г. Компанията му взима присърце тази прогноза и от тогава се опитва да я спазва.

Основната характеристика на Закона на Мур е, че е насочена към хардуера. През последните години спазването му става все по-трудно, но според Сам Алтман е време обхватът му да бъде разширен. Алтман е съосновател и президент на организацията OpenAI. В нея участваше и Илон Мъск, но в последствие той я напусна поради различия в идеите.

Google искала “положителни” доклади за AI

Алтман публикува просторно есе, в което очертава някои от принципите, идеите и целите, които има за изкуствения интелект и развитието на технологията. Един от основните е, че “Законът на Мур ще е за всичко”.

Изкуственият интелект вече настига човешкия разум

“Технологичната революция не може да бъде спряна. Тя ще създаде феноменално благосъстояние. Цената на много видове труд ще падне почти до нулата, когато достатъчно мощен изкуствен интелект (AI) се присъедини към работната ръка. Светът ще се промени бързо и драстично и ще са нужни политики за равенство, за да се разпредели това благосъстояние и да се позволи на повече хора да преследват живота, който искат. Ако се справим с тези две неща, можем да подобрим стандарта на живот за хората повече от всякога”, казва Алтман.

ЕС представи нов план за регулация на ИТ гигантите

Според него един от ефектите на това, ще е, че Законът на Мур ще може да се приравни към практически всеки аспект на технологиите и съответно към всичко в живота, защото AI ще е навсякъде. Например ще ускори и подобри диагностицирането и лечението на заболявания, ще улесни строителството, ще има роботи за всичко и хората ще могат да ги наемат за най-различни дейности и др.

“Звучи утопично, но е нещо, което технологиите ще могат да предоставят (а в някои случаи, вече го правят). Представете си свят, в който в продължение на десетилетия, всичко – къщи, образование, дрехи и т.н. стават наполовина по-евтини на всеки две години. Ще открием нови професии, както винаги става след технологична революция. Ще имаме невероятна свобода да сме креативни какви да са тези професии”, смята Алтман.

Според него хората ще започнат да виждат ползите от изкуствения интелект съвсем скоро. Алтман прогнозира, че след 10 години AI ще генерира толкова много пари, че на всеки американец биха се падали по 13 500 долара годишно. Бързият прогрес ще продължи поне 100 години.

Но не всичко е толкова хубаво. “Ако обществото не се адаптира правилно, повечето хора всъщност ще са по-зле, отколкото са сега”, предупреждава Алтман. Според него основна роля за това ще имат правителствата. Те ще трябва да създадат нужните правила и политики и да събират генерираните приходи и да ги разпределят. Ако всичко това се направи правилно, обществото може да стане по-добро, с по-малко разделение, смята Алтман.

Защо роботите все още не навлизат масово в живота ни

Той има и няколко по-краткосрочни прогнози. Според него в рамките на следващите пет години ще има изкуствен интелект, който може да дава медицински съвети. А след 10 години ще има изкуствен интелект и роботи, които да работят на поточна линия. Постепенно AI ще започне да навлиза във все повече области докато не бъде навсякъде.

Google с исторически прогрес в AI за разработка на лекарства

Алтман завършва посланието си, като отново казва, че тези промени не могат да бъдат спрени. Технологиите ще наложат промяна в цялата политика и структура на обществото и трябва планирането им да започне още сега, за да могат хората да се адаптират своевременно и да извлекат ползите. “Тогава бъдещето може да бъде почти невъобразимо чудесно”, смята Алтман.

Ботовете в Интернет имитират хора все по-успешно

Изкуственият интелект се включва и в ремонта на пътищата

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.