Общество

Имунолог: Страничните ефекти от ваксината преминават за 1-2 дниНай-важното за ваксините е, че тяхната цел е да създадат имунен отговор срещу причинителя на COVID-19 и да създадат антитела срещу него. Ваксините които ще бъдат одобрени от ЕС са постигнали близо 95% имунен отговор. Това обясни в “Денят започва” по БНТ имунологът д-р Цветелина Великова.

При около 3-4% от ваксинираните са страничните ефекти, като те обикновено преминават за 1-2 дни. Изразяват се в обща отпадналост и главоболие, не са толкова тежки. Не са регистрирани по-сериозни реакции в рамките на проучванията досега, категорична е д-р Великова.Ваксината, която ще пристигне в България е т.нар. базирана на РНК. Идеята е в организма да се внесе инструкция как ние да произведем част от най-важните антигени срещу вируса – т. нар. шипчест протеин. Тази информация се превръща в белтък, а РНК се разгражда и имунната система има възможност да изгради имунен отговор срещу вируса без да се е срещала с него, обясни д-р Великова.

Тя е категорична, че няма опасност от т.нар. цитокинова буря, ще бъдем предпазени и от това опасно усложнение чрез ваксината.

Ваксинацията не е препоръчителна за бременни, кърмещи и малки деца. Теоретичните рискове са малко, но те не могат да бъдат изключени. Очакваме научни статии за конкретните групи по време на изследването, каза още имунологът.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.