Общество

Инфлацията пак се забави, само горивата я държатПоскъпването на газа и сравнението с ниската база от 2020 г. скоро ще тласнат нагоре индекситеСлед няколко месеца, в които инфлацията се движеше около половин процент, през март

тя отново се е

забавила и е

само 0,1% на

месечна база

Годишната е вече трайно под 1 процент и за март спрямо година по-рано е 0,6%, показват данните на НСИ, публикувани в сряда.

Нарастването на цените през март на практика се дължи почти изключително само на горивата и на транспорта и ако не бяха те, общият индекс щеше да е под нулата.

Транспортните услуги

през март са

поскъпнали

с 3%,

а двете най-масови горива – дизелът и бензин А95 – с по 5,2%.

Пропан-бутанът за автомобили е поскъпнал още повече – с 6,2%, а метанът – с 1,5%.

Почти всичко останало поевтинява през март, включително храните с малки изключения, а цените на алкохола и цигарите остават на равнището на тези от февруари.

Ако се изследва само потреблението на бедните домакинства, през март дори има дефлация, тъй като

индексът на

цените на

малката

кошница

намалява

с 0,1%

спрямо месец по-рано. Малката кошница изследва потреблението само на 20% от населението, които имат най-ниските доходи и в нея транспортът и горивата нямат същата тежест както при голямата кошница.

Една от малкото групи стоки, които бележат съвсем леко поскъпване през март – 0,1%, са режийните разходи за жилищата, в което се включват парите за ток, вода, отопление и др. Не е много ясно откъде точно идва това увеличение, тъй като през март имаше леко поевтиняване на природния газ.

Затова пък от 1 април цената се очаква да се увеличи – планирано е това да стане със задна дата с около 12%, а през юни се задават нови почти 25% поскъпване. Това със сигурност ще вдигне инфлацията.

Друг проинфлационен фактор, освен газа и течните горива, чиито цени също ще вървят нагоре, е и фактът, че навлизаме в период, в който годишните сравнения

ще се правят

с много ниската

база от 2020 г.

През април и май миналата година бяхме в разгара на пандемията, когато беше първият локдаун и потреблението рязко намаля, а оттам се получи няколкомесечна дефлация.

Например горивата през март 2021 г. въпреки месечното поскъпване с 5,2% всъщност все още са с 2,4% по-евтини, отколкото бяха през март 2020 г. През февруари 2021 г. те бяха с 11,8% по-евтини в сравнение с февруари 2020 г. и очевидно съвсем скоро цените им ще достигнат и дори надминат предпандемичните.

Горивата и транспортните разходи по принцип са сред най-силните проинфлационни фактори и в редица прогнози вече се говори открито за задаваща се инфлация. В новото издание на икономическия преглед на БНБ от март се казва, че ускоряване на инфлацията у нас може да се очаква дори още през първото полугодие.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.