Лайфстайл

Италия ваксинира младежта по клубовете

В момента дискотеките в Италия остават затворени за разлика от ресторанти и барове, но не и когато в тях се ваксинират срещу „Ковид-19“ млади хора.

Това се случва от няколко дни в северния град Болцано и околностите, където местните власти осъществяват нарочен проект за приобщаване на пълнолетните младежи към медикаментозната имунизация срещу коронавирусната инфекция. И успехът на дискотеките – ваксинационни центрове е голям, защото в инициативата вече искат да се включат и тийнейджърите. Независимо от факта, че там все още не може да се танцува, но затова пък се слуша музика до насита, даже до зори.

„Идеята ни осветли изведнъж, осъществихме я за нула време и сега начинанието вече е много популярно както в Болцано, така и в целия алпийски регион Алто Адидже“ – заяви пред в. „Република“ Лука Арманаски. Той е координаторът на областната здравна служба за ваксинирането на населението и инициатор на проекта за привличането на по принцип доста враждебно настроените срещу всякакви лекарствени препарати млади хора. Като в момента само на територията на Болцано вече действат три вакс-дискотеки, най-голямата от които се намира в палата на местното панаирно градче.

„Гостуват ни не само наши диско-водещи, но и звезди въобще на италианското диско, които пускат музика, която е любима на ваксинирания в момента млад човек“- обяснява Лука Арманаски на авторитетния римски всекидневник. И посочва, че например за осемнайсетгодишните диджеите избират особено популярното в техните среди парче “Wake me up” на шведския DJ „Аvicii”, за двайсетгодишните – италиански рапери и т.н.

Ваксината, която получават младите хора от Болцано и околностите, е „Астра Дзенека“, понася се много добре от тях и досега няма случаи на нежелана реакция. Положителен е фактът, че още след първата доза младежите се сдобиват с нарочен „паспорт“, с който могат да се движат безпроблемно навсякъде и да посещават каквото си искат заведение, магазини, търговски центрове и т.н. „Даже и да ходят на лекции в университета“ – посочва Арманаски, уточнявайки, че това ще стане наесен, до когато трябва да се ваксинират 90 на сто от младите хора в региона и всички учебни заведения да отворят отново врати.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.