Свят

И Австрия се намеси в "Македонския въпрос"

Ч ленството в ЕС на Република Северна Македония, Албания и страните от региона е наш стратегически интерес, заяви в Скопие министърът на външните работи на Австрия, цитиран от БТА.

Александър Шаленберг е на посещение в Република Северна Македония заедно с колегите си от Словения и Чехия – Анже Логар и Якуб Кулханек.

Заев: Как всички хора произхождат от маймуните, само ние от българите 

Шаленберг отбеляза, че в Австрия живеят над половин милион души с родословие от Западните Балкани, така че съществува “силна човешка връзка, която ни свързва”. “Това са най-близките ни съседи в политически, културен и икономически смисъл”, каза

Австрийският външен министър, говорейки за страните от региона. По думите му Австрия е горда, че заедно с Европейската комисия е била в състояние да изпрати ваксини Пфайзер на страните от региона чрез механизма за споделяне на ваксини срещу ковид.

“Винаги може да разчитате на вашите партньори в ЕС”, увери австрийският първи дипломат.

Не може да се очаква промяна в позиция ни за Северна Македония   

“Европейската интеграция няма да бъде завършена, докато всичките шест страни от Западните Балкани не станат пълноправни членки на ЕС. Нашата цел и тази на предстоящото председателство е да ви задържим на пътя към ЕС”, каза Шаленберг.

“Знаем, че има нерешени проблеми. Нашата позиция е, че двустранните въпроси не трябва да блокират процеса по присъединяване, но всички сме съгласни, че трябва да се справим с това”, посочи австрийският външен министър.

“В това отношение ние напълно подкрепяме усилията на португалското председателство и на Комисията. Ние ще подкрепим изцяло и усилията на предстоящото словенско председателство, което планира през есента много важна среща на високо равнище за Западните Балкани”, заяви Александър Шаленберг.

Той посочи, че не трябва да се губи повече време и изрази увереност, че 2021-ва няма да бъде изгубена година за Западните Балкани.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.