Свят

И „китайският Google” ще прави електромобил

Д окато Apple е в процес на търсене на стратегически партньор за своя електромобил, „китайският Google”, както наричат IT-гиганта Baidu, отметна тази задача. Това е Geely, която ще даде своя принос в опита на търсачката да създаде свой електромобил. Сътрудничеството ще е двупосочно, като IT-компанията ще предостави на автомобилния си партньор технология за автопилот.

Baidu е създател не само на най-голямата търсачка в Китай, но е и информационно ориентирана интернет платформа, а едно от подразделенията на компанията се занимава с развитие на технологии, свързани с изкуствен интелект.

Стратегическото партньорство с Geely ще бъде съсредоточено върху изследването, разработването и производството на електромобили. В частност, Baidu ще получи възможността да използва архитектурата SEA (Sustainable Experience Architecture), предназначена за електрически автомобили.

Разработката на SEA продължи 4 години, като за целта бяха изразходвани над $2,5 млрд. Специалното на тази платформа е откритият код, т.е. възможността да бъде използвана не само от Geely и нейните марки (Volvo, smart, Lynk & Co и други), но и от други производители.

Що касае Baidu, то IT-гигантът вече има опит в разработването на автомобилни системи за безпилотно управление. Също така тя лансира в Китай услуга за безпилотно такси, наречена Go Robotaxi. Baidu вече работи съвместно с Volvo, Ford и BMW, както и други марки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Строят град без улици и коли

Батерия със 150 kWh и пробег до 1000 км за NIO ET7

Това са финалистите в конкурса „Автомобил на 2021 г. в Европа”

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.