Общество

Кабинетът забърза смяната на уредите за вода и парно с дистанционниСофиянци ползвали с 29% повече топлинна енергия9 дни след като “24 часа” написа, че смяната на водомери и топломери не е задължителна, правителството се забърза да приеме промени в енергийния закон. Те предвиждат всички уреди върху радиаторите, топломерите и водомерите за топла вода, монтирани след 25 октомври тази година, да бъдат с дистанционно отчитане.

На 7 декември “24 часа” съобщи, че тъй като европейската директива не е транспонирана в законодателството, това задължение не важи за държавата ни. Промените в Закона за енергетиката, които в сряда прие правителството, се правят през измененията на Закона за енергийната ефективност, които ще бъдат изпратени в парламента.

Нов момент в проекта е търговците на течни горива за транспортни цели да бъдат сред задължените лица за постигане на енергийни спестявания. За периода 2014-2020 г. те бяха изключени от схемата за задължения.

Предприятията, извършващи производство, пренос, разпределение и доставка на енергия, вече ще подлежат на задължителни обследвания за енергийна ефективност, гласи друга промяна в закона. Досега те бяха изключени от обхвата на тази дейност.

От “Топлофикация София” пък съобщиха, че 29% повече топлинна енергия е ползвана през ноември в сравнение със същия месец на 2019 г. Причината е, че е било с 4,4 градуса по-студено, а и заради по-ниските температури парното е пуснато 5 дни по-рано от м. г. Сметките се вдигали и заради преминаване на учениците към електронно обучение от 29 октомври.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.