Новини

Кабинетът започна да раздава пари и на извънредни заседания

Кабинетът започна да раздава пари и на извънредни заседания

© Правителствена информационна пресслужба

Запазена марка на кабинета “Борисов” е раздаването на непредвидени в закона за бюджета пари всеки декември. Тази година, в продължение на традицията, раздаването продължи и през първите месеци на новата година с предстоящите парламентарни избори на хоризонта. В допълнение на редовните заседания с финансов акцент днес, без ясна причина, се проведе и извънредно. Решенията са аргументирани като уважаване исканията на получателите, въздаване на справедливост и грижа на кабинета за бизнеса и хората в условията на пандемия. Не е посочено какво налага решенията да се взимат извънредно при проведено преди ден редовно и предстоящо идната сряда заседание.

Сред решенията е за одобрени допълнителни 96 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването – 46 млн. лв. за “Ремдесивир”, който се ползва за лечение на болни от коронавирус и 50 млн. лв. за здравната каса. С тях се осигуряват допълнително 1000 лв. за април, в началото на който са изборите, за работещите на първа линия в борбата с COVID-19 както и за плащане поставянето на ваксини. Министър-председателят, цитиран от пресслужбата си, обяснява, че това решение осигурява средствата по-рано, за да има сигурност, че финансирането е обезпечено и че държавата си е свършила работа.

“Взимаме това решение, за да могат хората да бъдат спокойни,

че има достатъчно лекарства и медицинският персонал е осигурен”. Обявил и че въпреки че изборите са на прага, правителството няма да допусне финансов стрес в здравеопазването. Изчислява, че от началото на епидемията общо с отпуснатите днес пари са осигурени близо 90 млн. лева за почти 100 хил. дози “Ремдесивир”, а за медиците и немедицинския персонал на първа линия – 370 млн. лева.

Подкрепихме бизнеса в пандемията с близо 2 милиарда лева през Министерството на икономиката и Министерството на труда и социалната политика. Изплащането на средствата по антикризисните мерки ще продължи и през април, и през май, уверява в друго съобщение на пресслужбата министър-председателят.

“Всички мерки, които приложи правителството, дадоха ефект.

Основание за това ни дава състоянието на БВП – по този показател България се справи 50-60% по-добре от средното за ЕС и за Еврозоната. Мога да дам примери чрез спада на БВП в Испания, който е 11%, във Франция – 8.1%, по-добре се представяме от държави като Австрия и Унгария”, обяснява пък в своя своеобразен отчет за отпуснатите държавни помощи министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Днес е отстранена и “една несправедливост, която е била допусната в миналото, ощетила е болница “Пирогов” и до днес причинява затруднения на пациентите от лечебното заведение”. Така премиерът Бойко Борисов мотивира решение от сряда, с което беше променен статутът на имоти от публична в частна държавна собственост и бяха внесени като непарична вноска в капитала на болницата. Директорът на болницата Асен Балтов специално благодари за решението, което решава въпрос от 1997 г. “Това беше проблем през цялото време. Благодаря за целесъобразното и справедливо решение”, заявява Балтов. Обяснява, че сега ще бъде направено по-мащабно разпределение на площта с цел още по-добрата организация на медицинските грижи, а освен това ще се изгради и външна аварийна противопожарна стълба и съоръжение за достъпна среда на хора с увреждания към евакуационната стълба.

Съобразихме се с това, което гражданите на Обзор пожелаха

– да бъде отделена тяхната община. Това обявява премиерът пред кмета на общината Христо Янев (ГЕРБ), който дошъл на заседанието да благодари за бързото решение след провеждането на референдум по въпроса. Той определя случилото се и като исторически момент за “нашата държава”, който показвала “държавническо мислене на кабинета и на областния управител, които се съобразиха с желанието на хората да се отделят от най-богатата община в България”. Повече по темата четете тук.

С друго решение от днес правителството дава 537 890 лева за три общини в страната. Средствата са по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. “Продължаваме да подпомагаме всички общини в страната. Реагираме при необходимост и веднага взимаме бързи и адекватни решения”, обяснява премиерът. Със 110 хил. лв. точно в този момент се решава дългогодишен проблем на село Баница, Врачанско като с парите ще се изгради тротоар и парапет на място, на което дъждовете от февруари активирали свлачище, което застрашава и републиканския път Враца – Оряхово. Освен това община Враца (с кмет Калин Каменов от ГЕРБ) получава 29 327 лв. за ремонт на покрива на административната сграда. За възстановяване на мост в село Новачане община Ботевград (с кмет Иван Гавалюгов, подкрепен от ГЕРБ – бел. а.) ще получи 184 200 лева.

За авариен ремонт на пътя Юндола – с. Черна Места/с. Смолево – с. Бел Камен се предоставят 245 360 лева на община Якоруда.

От друго съобщение от поредицата тази сутрин

премиерът обяснява откъде идват всички тези пари

– от борбата с контрабандата с цигари. “Проведохме изключително тежка битка с контрабандата и делът за изминалата година на контрабандните цигари се е свил до 2.3 %”, съобщава той. Данните са в поредното проучване, което правят цигарените компании и процентът е приблизително този през последните години. Това дава повод на Борисов да посочи, че в началото на първия му мандат делът на контрабандните цигари е бил над 34 % от пазара. “Всички тези пари са отивали в тези, които най-много говорят в момента. Сега влизат в бюджета и затова можем да осигурим средства за хората на първа линия в борбата срещу COVID-19, за безплатни лекарства и за безплатно ваксиниране, струващо десетки милиони”, заключава той.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.