Свят

Какво трябва да знаете преди да си вземете порче у дома

А ко вие сте сред хората, които не искат да се ангажират с домашен любимец, който изисква ежедневни разходки като кучето или пък не ви се рискува да си вземете котка, която може да унищожи бързо новите ви пердета това видео е за вас.  

Корги: Какво не знаем за любимците на Елизабет II

Домашното порче, известно като фретка, през последните няколко години е едно от популярните домашни животни. 
Домашното порче е дълго 35 до 60 сантиметра и тежи от 350 грама до 3 килограма. Женските са поне 35 сантиметра, мъжките са поне с десет сантиметра по-дълги. 


Източник:
iStock Photos/Getty Images

Главата на порчето прилича на конус. Очите са кръгли или бадемовидни, раздалечени са, а цветът им варира в зависимост от цвета на козината. Носът е триъгълен, ушите са малки, заоблени и доста раздалечени. Козината е мека, блестяща и копринена на допир. При някои порчета тя е гладка, при ангорските е по-дълга. Порчето може да бъде с козина в различните нюанси на кафявото, а също така черно или дори бяло. Тъмните порчета имат светли ивици по муцуната. 

Какво издава името на домашния любимец за собственика му

Отглеждане

Можете да отглеждате вашето порче във волиера – голяма клетка с височина поне метър и покрив.  Също така може да го пускате и на свобода в дома си, но преди това се уверете, че сте обезопасили, защото фретката може да прегризе някой кабел в дома ви. Ако имате възможност можете да държите през деня фретката на остъклен балкон, от който тя не може да излезе. Погрижете се да има сенчесто място през лятото. През нощта да го прибирате в клетката, за да спи.

Тази порода кучета са най-добрите домашни любимци

Хранене

По природа поровете са хищници. В домашни условия за тях се препоръчва специализирана висококачествена готова храна за порчета от зоомагазините, която да бъде богата на мазнини и протеини. Не трябва да им давате млечни продукти, плодове, зеленчуци или захарни изделия. Предлагайте прясна вода всеки ден.


Източник:
iStock Photos/Getty Images

Хигиена

Ако имате желание да купете порчето, това трябва да се случва веднъж месечно и да се използва бебешки шампоан или шампоан за котки. Не къпете фретката с много топла вода. Редовно проверявайте ушите на порчето си за инфекции и подрязвайте ноктите му. Водете порчето си на профилактичен преглед при ветеринар, както и за ваксинации.

Лесно можете да научите порчето да използва котешка тоалетна, тъй като тези животни са доста чисти. Поставете в клетката съд със подходяща смес за котешка тоалетна.

Въпреки че съществува мнение, че порчетата миришат ужасно, това не е вярно. Неприятна миризма излъчват само мъжките порчета, и то в любовния период. Ако е кастрирано, мъжкото порче няма да ви създава този дискомфорт.

Политиците и техните смайващи домашни любимци

Издирват овцата Мими, собственикът смята, че е отвлечена

Дребни породи кучета, подходящи за домашни любимци

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.