Новини

Как боец от частната армия на Готвача на Путин написа книга и внезапно се отказа от нея

Как боец от частната армия на Готвача на Путин написа книга и внезапно се отказа от нея

© Associated Press

Бивш командир на разузнавателна рота на ЧВК “Вагнер” публикува мемоари.” “За пръв път в историята наемник от ЧВК “Вагнер” даде интервю под собственото си име.” “Мемоарите на намник от ЧВК “Вагнер” са свалени от публикация след пускането на негово интервю.”

Така изглежда накратко, през няколко заглавия, събитието, което произведе за дни в медии в страната руснакът Марат Габидулин. ЧВК е съкратено от “частна военна компания”, а “Вагнер” е вероятно най-известната руска. Формално тя не съществува в страната, а проправителствени медии наричат всякаква потвърдена и проверена от източници на качествени издания “фалшиви новини”, въпреки множеството документирани случаи на действиено на тази структура както в Сирия, така и в Либия и други африкански държави.

С една особеност обаче се отличава безспорно дейността ѝ, откакто за пръв път се заговори за нея – потайност и това продължи дори когато се появиха данните (непотвърдени и до днес) за стотици загинали в сблъсък с американски сили в Сирия през 2018 г.. За кратко Габидулин наруши това.

“Отказаха се от нас”

“Два пъти в една и съща река” трябваше да разкаже (под псевдоним) историята на мъж, успял да оглави разузнавателна група на потайната “Вагнер”, да преживее тежка травма и да получи награда от руската държава. Това поне се разказва в интервюто, което той дава за електронното издание “Медуза”.

Разказва, че влязъл във “Вагнер” след служба във Въздушно-десантните войски на Русия и работа като охранител, след като “така и не направил” военната кариера, за която мечтаел от 10 клас. Твърди, че подписал договор с “Евро Полис” – компания, свързана от редица разследвания с ресторантьора Евгений Пригожин, известен като Готвача на президента Владимир Путин – на 1 април 2015 г. “Никой не скриваше възможните последствия,” обяснява. “Говореше се честно: “Момчета, предназначени сте за война там, където държавата ни има интереси Пригответе се за това, че всичко може да се преобърне за вас по трагичен начин. Смърт.”

Постепенно се издигал в йерархията, докато не започнал да отговаря както за бойци, действащи в тила на противника, така и за използващи безпилотни апарати и други технически средства. Започнал да пише, за да не забрави нищо, но по-късно се появила и друга потребност – “измамата от военните и политиците”. “Целият свят знае, а вие скривате истината от собствения си народ. Това нормално ли е?”

По думите му зад гърба му се взривила граната и загубил бъбреците си, далака и част от червата си. Осколки и до днес са останали в главата му и понякога има проблеми със слуха, а оцеляването му било на косъм.

Освен това решението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова и други руски служители да заявят, че в Сирия “няма никакви руски наемници” след битката край река Ефрат с водените от САЩ сили през февруари 2018 г., е моментът, в който Москва се е “отказала” от “Вагнер”. Според него можело да се избегнат жертвите при американски удари при признание от руските генерали в Сирия, че на мястото на стълкновението има руснаци.

Твърди, че Пригожин знаел за книгата му и дори поискал да обави цяла глава; смята, че още при първия прочит на фрагменти през 2017 г. Готвача на Путин бил “на негова страна” или поне това било усещането у Габидулин. Искал обаче да се разкаже за ставащото “през 2022 г.”, без да обясни защо тъкмо тогава.

“Кой воюва, армията или ЧВК”

Обяснява, че сирийската армия е “неспособно формирование”, а руското командване често не успява да я тласне към атака. Документира и удар, при който руската авиация неволно бомбардирала руски наемници – позиции на Четвърти отряд на “Вагнер”. Говори за напрежение между руските войници и ЧВК, въпреки че при освобождаването на “Палмира” от “Ислямска държава” по думите му операцията нямало да завърши по същия начин без овладяване на подстъпите. Руското военно разузнаване пък се занимавало единствено ескорт на политици.

Казва в интервюто, че Сирия е като Русия, а в книгата дори нарича представителите на сирийското разузнаване “местни НКВД-евци в черни роби”.

“Сирия е просто крайната степен на развитие на нежелателните тенденции в Русия,” обяснява. “Лицемерие, двойни стандарти, приспособяване, недобросъвестност, корупция. И сирийците, израснали в тази система, са силно развратени.”

Защо книгата “изчезна”

Попитан дали не се опасява от последствията от публикуването на книгата, казва, че “би било глупаво” от страна на “Вагнер” и собствениците да изпратят някои срещу него, но от друга страна в книгата няма нищо страшно освен “повод за размисъл”.

Чужди изследователи намират несъответствия в разказа му, но работата му във “Вагнер”, изглежда, издържа проверката на фактите. Според украинския сайт “Миротворец”, специализиран в проследяването на руски наемници и цитиран и от “Медуза” Габидулин действително е бил част от “Вагнер”, а според публикации в социални мрежи – е работил като командир. Източници на изданието, близки до “Вагнер”, също потвърждават.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.