Свят

Как да заспиваме по-лесно и бързо

К ачественият сън изглежда трудно постижима цел в ерата на редовния стрес и преумора. Това обаче го прави още по-важен за доброто психическо и физическо състояние на човек.

Най-честият съвет е да се спи достатъчно дълго време. Продължителността на съня обаче е индивидуален фактор и докато някои хора имат нужда от 8 дори 9 часа сън, за да се чувстват добре, на други са достатъчни 7 или дори 6 часа.

Дистанционното обучение, електронните устройства и здравият сън на децата

Освен продължителност, са важни и други фактори като колко дълбоко спи човек и дори при каква температура и околни условия. За щастие, човек може да контролира доста от тези фактори и да подобри качеството на съня си по натурален начин.

Например чрез физически упражнения. Те спомагат за редуциране на стреса и “изчистване” на мислите. Това е важно, защото стресът пречи на бързото заспиване, което пък допълнително изнервя човек и той заспива още по-бавно, докато се върти в леглото, погълнат от всякакви мисли.

Кратка разходка привечер може да помогне. Също така от полза ще са и традиционни упражнения за сила, кардио или дори гъвкавост. Всяко от тях ще има полза и за по-добрия тонус на тялото, което му позволява да си почива по-добре. А тренировките за гъвкавост преди лягане може дори да помогнат за намаляване на дискомфорта и болките на тялото по време на сън.

4 изненадващи признака, че имунната ни система е слаба

“Въпреки че спим предимно нощем, психическата и физическата подготовка за съня се случва през целия 24-часов период”, коментира пред CNET Натали Даутович, асистент-професор по психология и част от американската Национална фондация на съня.

Затова освен с физически упражнения, човек може да си помогне и с дейности, които са му приятни и намаляват стреса и тревожността. А също така и да подобри условията, в които спи.

Например да намали температурата в стаята. Препоръчва се тя да е между 15 и 19 градуса по Целзий. Прекалено топлото презчи на тялото да се охлади и съответно се заспива по-трудно, а самият сън не е толкова качествен.

В зависимост от личните предпочитания, може да се използват и приложения за “бял шум”, които да блокират нежелани околни звуци от шумни съседи например. Също така е препоръчително часовникът да бъде обърнат или скрит, за да не се взирате в него докато се опитвате да заспите.

Любимата ни поза за сън може да е опасна за здравето

Някои експерти като Джен Бътлър пък препоръчват да не се използва компютър и/или телефон поне около час преди лягане или най-малкото да се използва с включен нощен режим, който намалява синята светлина. Други проучвания казват, че влиянето на синята светлина е спорно, но все пак тези режими остават популярни.

Препоръчително е във времето преди заспиване човек да си създаде и по-приятни и положителни емоции. Например да не преглежда социални мрежи и тревожни новини, да намали кофеина, алкохола и шоколада вечер.

Също така е препоръчително човек да си създаде график на съня и да се старае да го спазва максимално близо. Особено, когато става дума за времето на ставане. Когато то е едно и също, тялото ще може да свикне и съответно да регулира заспиването вече по-лесно.

Важна е и психическата нагласа. Човек трябва да се постарае да не си повтаря постоянно колко трудно заспива и как губи време за сън във въртене. Това само създава допълнителна тревожност и допълнително забавя заспиването. По-добре е да се опитва да се разсейва с по-приятни мисли или нещо тривиално, например да “обсъди” мисловно със себе си интересен филм или сериал. Така мозъкът ще може да се “отпусне” по-бързо и съответно ще заспи на фона на по-лежерни и приятни мисли.

Здрав сън срещу COVID-19 – наистина ли помага

Разбира се, всичко това е и доста индивидуално. Трикове, които работят за едни хора, няма да са ефективни за други. Единствено опитите на различните методи ще покажат кои са подходящите за конкретен човек. За целта е нужна упоритост и след това дисциплина за спазването им трайно.

В кои цветове не бива да боядисваме спалнята си

Знаете ли, че: Любопитни факти за безсънието

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.