Свят

Как да изберем правилната бебешка количка

­­Специалният момент, когато в семейството се появи нов член, бележи вълнуващ обрат в живота. Бебето веднага се превръща във фокус на нашето ежедневието и в повечето случаи изисква постоянни грижи и внимание. Разходките стават необходимост, а времето, прекарано навън, е от огромно значение за здравето на малчугана. За тази цел е нужна качествена и удобна бебешката количка. Но преди да направите тази изключително важна покупка, трябва добре да обмислите няколко неща.

Често се пренебрегва фактът, че тя трябва да бъде удобна и добре конструирана не само за новороденото, но и за родителите. Ето защо покупката на количка за бебе често се оказва трудна задача, особено ако не сте определили предварително главните опорни точки при избора си. Съветваме ви да обърнете внимание на няколко важни аспекта:

  • Стабилност и брой колела

Броят на колелата можа да е три или четири. Четириколесните се считат за по-стабилни в градска среда, при повече неравности. От своя страна, триколесната количка е по-маневрена, а в случай че разполага с достатъчно големи колела, може да преминава лесно и през препятствия.

  • Товароносимост

Източник:
iStock/Getty Images

Количката за бебета трябва да бъде комфортна за детето в нея, но и лесна за управление и експлоатация от родителите. В този случай нужната товароносимост оказва влияние върху решението.

При избора, трябва да вземе предвид сумарно теглото на детето, допълнителния багаж и нужните консумативи за разходка навън.

Имайте предвид, че с времето товарът ще става все по-голям. Ето защо се насочете към възможно по-лека, но здраво конструирана бебешка количка, която да не ви затруднява при преминаване през различни терени, стълби, ескалатори и асансьори.

  • Сменяща се позиция и подвижна облегалка

Колкото по-гъвкава е бебешката количка, толкова повече опции за настаняване на бебето ще имате. Докато е все още малко, то има нужда да вижда родителите си повече. Ето защо кошчето трябва да е обърнато към Вас, докато управлявате количката. Така детето ще е постоянно пред погледа Ви и ще можете да го наглеждате по-лесно. Другият тип бебешки колички – с обърнато напред кошче, е удачен за периода, в който бебето започва да се оглежда и да събира впечатления от околния свят. Гъвкавата облегалка също е от полза. Така, в зависимост от сезона и времето навън, детето може да стои на сянка или да е изложено на слънчевите лъчи.

  • Функционалност

Източник:
iStock/Getty Images

Обемът е изключително важен. В крайна сметка, след разходка количката за бебета трябва да се прибере на сухо и чисто място. Ако е сгъваема, тя ще бъде много по-удобна за съхранение вкъщи, в гаража или в друго подходящо помещение. В случай че се ориентирате към сгъваем модел, бъдете внимателни при избора. Спрете се на вариант, при който този процес e бърз и лесен. При някои модели кошчето може да се отделя и носи на ръка без усилие.

  • Багаж

Функционалността зависи и от способността на бебешката количка да побира нужния багаж. Резервни дрешки, храна, вода и памперси – всичко това е задължително при една разходка навън. Наличието на допълнителни отделения и аксесоари ще направят употребата на количката за бебета още по-удобна.

Добре е да обърнете внимание на доказали се производители на колички за бебета. По този начин ще си осигурите високо качество и безопасност при употребата им.

<!–

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.