Общество

Как депутатите ще ни вдигнат от родния плаж и ще ни пращат да гласуваме в съседните държавиОтдавна се знае, че законодателството у нас понякога създава повече проблеми, отколкото решава. Последният ярък пример е абсурдната дилема, пред която са изправени отпускарите, ако искат да гласуват на 11 юли.Ако са на курорт в България, трябва да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес, който е в съответния курорт. И това да стане поне 14 дни преди датата на вота. Така урежда нещата Изборният кодекс, който впрочем бе променен от краткото 45-о народно събрание.

Добре, но припрените законодатели явно не са съобразили нещо. По друг закон процедурата летовникът да придобие настоящ адрес в хотел или почивна станция е толкова сложна, че на практика е невъзможна. В същото време МВР абсолютно справедливо проверява всички адреси, където се събират десетки изборни летовници в една къща на настоящ адрес.

И депутатите явно не са осмислили, че при избори в разгара на летния отпускарски сезон това си е голям проблем. Сега какво да правят хората, които имат резервации за морето, да речем, за да упражнят правото си на вот?

Недообмисленото създаване на законодателни правила винаги рефлектира върху гражданите, но в частност и върху горките органи, които трябва да прилагат това законодателство, а нямат много възможности да маневрират.

В случая Централната избирателна комисия е в неловко положение и така се стига до съвета, ако почиваш близо до границата, да отидеш да гласуваш в чужбина. (Виж 6-а и 7-а стр.)

Да – защото пак по тези правила е много по-лесно да гласуваш, ако си на плаж в Гърция, а не на родното Черноморие.

Виждали сме избори, преди които има голям трафик на избиратели от чужбина към България. Сега за първи път се очертава перспективата пътуването да е в обратна посока. Нищо лошо няма в разходката до чужбина, особено след като се “обездвижихме” в локдауните, даже е приятно, но… когато сам си измислиш и планираш пътуването, нали.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.