Свят

Как едно 7-годишно дете пребори най-големия си страх

Б оби е 7-годишно момиченце. Дъжд, гръмотевици, бури… Това са нейните страхове. И на пръв поглед безобидни, тези страхове в един момент започват силно да рефлектират върху нейното поведение дори в ежедневието ѝ. 

Боби започва все по-рядко да се среща с приятелите си навън. 

Така нейната майка търси помощ от Сдружение “Бъдеще за децата”

Тя е от тези родители, които изживяват всяка промяна у детето си с тревога, споделят те.

Жената разказала, че нейната дъщеря плаче силно и неутешимо, когато навън вали или гърми, не иска да излиза, дори само когато е облачно, страх я е да заспива сама.

Oпитали са много неща… Разговори, игри, енциклопедии и т.н. Въпреки положените усилия обаче не са съумели да се справят сами. 

Живеят в малък град, където всеки познава всеки. И първата крачка към промяната е много трудна! 

Майката преодолява своите притеснения и се доверява на психолог по детско ранно развитие в единия от Центровете, които Сдружение “Бъдеще за децата” управлява. Когато отива на първата среща там, разбира, че не е единствената. 

След разговор със специалистите осъзнава, че не е лоша майка. Напротив. Тя е прекрасна майка, която безкрайно обича своето дете. Разбира, че страховете на децата, особено в тази възраст, са нещо нормално. 

Тя преодолява промяната в себе си, след което казва на момиченцето си: “Имам идея за една игра. Но ще имаме нужда от малко помощ. Какво ще кажеш да пробваме?”.  И така… Те се отправят към Сдружение “Бъдеще за децата”

В продължение на няколко месеца детето и майката провеждат терапия под формата на игри и разговори. Когато детето вече е достатъчно добре подготвено, по време на сесиите с него започват да се провеждат забавни игри на открито. 

Първоначално те се състоят само когато времето е слънчево, а след това и в дъждовните дни.
Тогава момиченцето получава и подарък от “Бъдеще за децата” – дъждобран! 

И така стъпка по стъпка, същите занимания биват прехвърлени и в ежедневието… Както е било и преди появата на страховете. 

По време на извънредното положение, през пролетта, психолог ги подкрепял дистанционно, давайки им насоки за работа в домашна среда чрез различни предизвикателства и игри, които да изпълняват заедно. 

Консултациите вървели добре. 

След като от Сдружение “Бъдеще за децата” започват отново директна работа с децата и семействата, биват приятно изненадани. 

“Беше прекрасен летен ден. Е, леко дъждовен. Боби и нейната майка се бяха отбили в магазин, и се бяха обзавели с нова екипировка – тя със своя дъждобран, а майка ѝ с чадър, и двете, с по чифт гумени ботуши. И така… Заедно те вървяха под дъжда, идваха към Центъра. В този ден на промяната те дойдоха да ни въвлекат в своята нова игра – Кой ще скочи в най-голямата локва!”, споделят от Сдружението.

“Майката преодоля страха си и помогна на детето си да преодолее своя. С много любов и търпение”, допълват още те.

След като специалистът освобождава страховете им, консултациите биват преустановени, но те продължават да работят над себе си. И може би за някой това би изглеждало странно, но те се разхождат и играят под дъжда –  тичат, скачат заедно в локвите! Усмивките са важни! 

Промяната в едно дете, в едно семейство, се случва понякога бавно, понякога по-бързо. Важното е това да става стъпка по стъпка и да се случва тогава, когато всички са подготвени за предстоящото пътешествие към успехите

Сдружение “Бъдеще за децата” вече 17 години помага на деца с физически, емоционални и поведенчески проблеми и техните семейства в района на Казанлък. Вярват, че всяко дете може да успее, стига да се намира в позитивна и подкрепяща среда.

Чрез различни терапии и консултации дават шанс на децата с увреждания и специални потребности да се развиват физически и да придобиват социални умения, за да могат един ден да водят самостоятелен начин на живот. Съветват и подкрепят и родителите, за да могат да са спокойни и подготвени как да се грижат за децата си вкъщи. Организират дарителски кампании и предоставят на семейства в нужда хранителни продукти, дрехи, учебни пособия и други необходими материали. Помагат на семействата да останат заедно, а на децата – да не отпадат от училище, да се развиват и да бъдат приети.

Защо да ги подкрепите?

COVID-19 доведе до коренна промяна в ежедневието на децата и техните семейства. Детските градини, училищата, социалните услуги, на които до сега са разчитали, не работят по същия начин или не са достъпни по време на изолация. Така отговорността за образованието и специалните нужди на децата пада основно върху родителите, които не са готови да я поемат изцяло или нямат необходимите знания. Това води до напрежение в семейството и се отразява негативно на развитието на децата, на техните емоции и поведение.

Екипът на “Бъдеще за децата” е намерил начин да е до родителите и децата и в този труден период. Te разработват онлайн материали с образователни игри, приказки, разказани по вълнуващ начин от актьори, различни забавни работилници и съвети за родители. Освен това ще предоставят онлайн консултации със специалисти. По този начин ще помогнат на родителите да развиват уменията на децата си и да прекарват пълноценно време заедно в домашна среда.

“Бъдеще за децата” искат да отговорят на нуждите на всяко дете и неговото семейство, независимо от средата в която живеят. Те знаят, че усилията, вложени в ранно детско развитие, дават възможност на детето за по-добър старт в живота и се отплащат години напред.

Подкрепете ги и Вие, като дарите!

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за шеста поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 200 000 деца и младежи от цялата страна.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.