Свят

Как университетите стават огнища на ковид-19

В ръзката между епидемиите в университетите и колежите и смъртните случаи в по-широката общност често са косвени и трудни за документиране, но някои здравни експерти казват, че има ясни признаци за това, пише „Ню Йорк Таймс”.

Когато студентите се върнаха в кампусите в САЩ тази есен, предизвиквайки скок на коронавируснитe инфекции в цялата страна, хора като Филис Баукол изглеждаха малко застрашени.

Класическа пианистка, която на 94 години е болна от Алцхаймер, живееше защитена в старчески дом в Гранд Форкс, далеч от класните стаи, баровете и къщите на братствата, посещавани от студенти в Университета на Северна Дакота.

Но приливът на вируса в Гранд Форкс първоначално приписван на случаи сред учащи се, а след това разпространявайки се през общността, в крайна сметка достигна до г-жа Баукол. Тя се оказа положителна на новия коронавирус тази есен и три дни по-късно служители преместиха леглото ѝ до прозореца на старческия дом, за да може дъщеря ѝ да се сбогува с нея.

Въпреки че смъртните случаи от коронавирус се увеличават в цялата страна, смъртността в общностите, в които се намират колежи и университети, нараства по-бързо от останалата част от страната, установява анализ в 203 окръга, където учащите се съставляват поне 10 процента от населението.

В края на август и началото на септември, когато студентите се завърнаха в кампусите и някои институции въведоха строги програми за тестване, броят на регистрираните инфекции нарасна. И все пак, тъй като сериозните заболявания и смъртта са рядкост сред младите пациенти с коронавирус, по това време не беше ясно дали нарастването на заразените в кампуса ще се превърне в голяма здравна криза.

Готови ли са гражданите на Европа да се ваксинират

Но от края на август смъртните случаи от коронавируса са се удвоили в окръзите с голямо студентско население, в сравнение с 58% увеличение в останалата част от страната. Малко от жертвите са били студенти, повечето са възрастни хора и други, които живеят и работят около учебните заведения.

Здравните служители и членовете на семействата на някои хора, починали в такива окръзи, описват големи вълни от случаи, включващи студенти, последвани от инфекции и смъртни случаи в по-широката общност.

„Когато скоростта на предаване в околната общност е висока и се увеличава, ще видите повече смъртни случаи”, посочва Дженифър Нуцо, епидемиолог от университета „Джонс Хопкинс”.

От началото на пандемията, проучване на „Ню Йорк Таймс” установи повече от 397 000 случая на коронавирус в над 1 800 колежa и университета.

Връзката между огнището в колеж и смъртността от коронавирус в по-широката общност често е непряка и трудна за документиране, според експерти в областта на общественото здраве, особено без обширно проследяване на контактите, за което много местни здравни отдели в Съединените щати не разполагат с ресурси. Смъртните случаи нараснаха през последните седмици, което затруднява разграничаването на огнищата, свързани с кампусите и такива, породени от други причини.

САЩ одобри използването на ваксината на “Пфайзер” и “Бионтек”

И все пак през септември и октомври, когато смъртните случаи бяха доста под върховите показатели и относително стабилни, те вече нарастваха в много общности в близост до университети. Тази тенденция подчерта основния страх на здравните служители – че младите хора с ограничени симптоми могат неволно да предадат вируса, увеличавайки възможността той в крайна сметка да засегне по-уязвимите.

Експертите предполагат множество начини за подобно разпространение, включително една проста възможност: Повече от 1,1 милиона студенти работят професии, свързани със здравеопазването, показват данните от преброяването, включително повече от 700 000, които са медицински сестри, медицински асистенти и помощници по здравните грижи в своите общности.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.