Новини

Карантинираните вероятно ще гласуват, придружавани от полицията

д-р Ангел Кунчев

© Юлия Лазарова

д-р Ангел Кунчев

Възможно е хората, поставени под карантина, да гласуват на парламентарните избори под контрола на полицията. Това съобщи в интервю за Нова телевизия държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Президентът Румен Радев вече заяви намерение да насрочи изборите за най-ранната възможна дата – 28 март, а това постави въпроса как карантинираните ще упражнят правото си на глас.

“Заболяването е толкова разпространено, че около нас носители на вируса има. Това, че контактен ще отиде да гласува, не представлява чак такъв проблем,” каза експертът. По думите му става дума за около 42 хил души, тоест не чак толкова много, които са разпръснати в цялата страна и организацията на този процес няма да създаде съществен проблем. Той изрази скептицизъм към идеята гласуването да става на открито.

Кунчев прогнозира, че от март до май разпространението на заразата ще затихне заради три фактора, които ще действат едновременно: ваксинирането, увеличения брой хора, които са се срещали с вируса, и затоплянето на времето.

Очаква се първите 5000 дози ваксини срещу коронавируса да пристигнат в България около Коледа, а в началото на януари – още 52 хил. От февруари нататък всяко тримесечие ще се получават стотици хиляди, каза Кунчев. Той разказа, че ваксината на Pfizer, която се съхранява при минус 70 градуса, позволява в продължение на пет дни преди поставянето тази температура да бъде увеличена до около минус 2-8 градуса, което улеснява дистрибуцията.

Това, че разработването на ваксината е станало бързо – нещо, което притеснява хората, е плюс, а не минус, каза Кунчев. Ако дойде след 3 години, за какво ни е?”, попита риторично той и напомни, че Европейската комисия предварително финансира фирмите, за да имаме ваксини. Еврокомисията подготвя пакет за специалисти и за неспециалисти с прецизна информация за ваксината, добави той.

Експертът повтори, че справяне с проблема ще има, ако си ги поставят 70% от хората и изрази скептицизъм, че това ще бъде постигнато главно заради необосновани страхове, базирани на слухове и невярна информация в интернет.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.