Лайфстайл

Кирилов: България е единствената държава, в която всеки може да получи желаната ваксина

Проф. Кантарджиев е човек, който много уважавам. Приемам го като добър приятел и добър професионалист. Така маг. фарм. Богдан Кирилов коментира пенсионирането на проф. Кантарджиев в студиото на сутрешния блок на БТВ.

Той каза, че има отлична комуникация с новите заместник-министри на здравеопазването и се работи по ваксинационния план.

„До момента близо 3,8 млн. дози вече са доставени в страната. Приложени са около милион и половина. Всеки желаещ може изключително бързо, получавайки медицинска консултация със специалист, да получи доза. България е единствената държава, в която всеки може да получи ваксината, която желае, в деня, когато желае“, съобщи Кирилов.

По думите му се очакват 14 млн. дози от всички ваксини, а от разрешените за употреба ваксини количеството е 13 млн. Правителството обсъжда възможности за дарение на ваксини на Северна Македония.

Желаещите за ваксинация в България са по-малко в сравнение с други европейски страни: „Засега няма партиди с изтичащ срок на годност. Когато се касае за многодозови флакони, има риск една част от количеството да се загуби“.

„Договорите не могат да бъдат прекратени от държавите-членки, защото ЕК ги договаря с производителите. Разходите за ваксините са предвидени в бюджета. Ако се види, че част от дозите не биха били необходими, това би облекчило бюджета“, коментира Кирилов.

По темата с ваксинирането на децата заяви, че те могат да се прилагат на деца над 12-годишна възраст: „Всички европейски държави имат този подход в момента“. По думите му след клинични изследвания е установено, че ваксината се препоръчва за деца над споменатата възраст.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.