Новини

Китай вече защитава палестинците по-яростно от някои арабски държави

Китай вече защитава палестинците по-яростно от някои арабски държави

© Twitter

Тази карикатура от края на април и началото на май разгневи Израел. Публикува я китайското посолство в Токио в профила си в “Туитър”, а дни по-късно я изтри. Тя обаче се оказа само предвестник на предстоящия “завой”, който направи Пекин в световното публично пространство.

За 11-те дни на конфликт между Израел и “Хамас” и “Ислямски джихад” някои арабски държави си навлякоха гнева на палестинците – Обединените арабски емирства и Бахрейн например бяха изключително сдържани Израел и големият брой жертви по време на бомбардировките. Още в началото на операцията обаче се открои като защитник на палестинците държава, която е извън региона, но която показваше повече симпатии към тях и съчувствие към страданието им – Китай.

Всъщност отношенията между Израел и азиатския гигант се затоплят от години. Това не попречи на китайския външен министър Ван И да заяви преди дни, че САЩ блокират опитите на Съвета за сигурност на ООН да говори с един глас и да осъди насилието (САЩ отказваха да подкрепят резолюция в съвета). Пекин неколкократно призова Израел за “сдържаност”, в някои изявления дори не се споменаваше ракетният обстрел от “Хамас” и “Ислямски джихад”. Нещо повече, бе отправен призив за свалянето на блокадата на Газа.

Китай не скрива в последните седмици амбициите си да е водещ глас по темата. Някои експерти виждат желание да се отвърне на САЩ за всички вътрешнополитически атаки, като се отправят обвинения в бездействие, егоизъм и двойни стандарти; Пекин реагира гневно на критиките срещу кампаниите за фактическа асимилация на уйгурите и затягането на хватката около Хонконг. Сега китайското външно министерство обвинява САЩ, че пренебрегва страданието на мюсюлманите (каквито са уйгурите, заради които Европарламентът наложи санкции на китайски представители).

От Израел идват обвинения, че Китай отправя тези критики силно избирателно – например мълчи за турските операции в Ирак и Сирия, при които също има цивилни жертви.

Китай все повече иска да бъде забелязан

Същевременно усилията на Пекин да се представи като защитник на палестинците и да критикува Израел понякога е на границата на коментари, които в еврейската държава се приемат като граничещи с “антисемитизъм” – публични фигури говорят за “всесилното еврейско лоби” като причина САЩ да подкрепя страната.

За по-дълбоките от заяждането причини има различни хипотези. Една от тях е свързана с напрежението между САЩ и Китай в Израел, където Вашингтон се старае да ограничи влиянието на Пекин, като например саботира частично сделка за пристанището в Хайфа.

Има обаче още една. Китай все по-ясно заявява, че тежестта му предполага да е важен играч на световната сцена. В резултат Пекин предложи да е домакин на израелско-палестински преговори още седмици преди конфликта, по време на обиколка на министър Ван в Близкия изток.

В началото не бе известно какви покани изпраща Китай до израелски и палестински представители. По-късно – преди дни – Ван, макар да не даде подробности за инициативата, ясно заяви в “план от четири точки” за деескалация поддръжка за решението на конфликта, включващо създаване на две държави, израелска и палестинска.

Това стана едва малко повече от година след като САЩ, по времето на президента Доналд Тръмп, опитаха да предложат “мирен план”, на практика нанесъл удар върху решението с две държави заради ограничения суверенитет на потенциалната палестинска и съобразяването основно с израелските позиции. Китай предлага себе си като нов играч, без конфликти в региона, без колониална история, който с нов тип подход ще предложи мир и все повече иска да бъде забелязан.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.