Общество

КНСБ: На 1 май 2021г. в България има между 700 и 800 хиляди работещи бедниВ България в днешния ден имаме между 700 и 800 хиляди работещи бедни. “Това не е начинът, по който една нормална, правова и социална държава се отнася към своите работещи граждани, които изкарват хляба и брутния продукт на цялата страна”, заявява президентът на КНСБ във видео поздравление по повод 1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност. Поздравлението е публикувано на интернет страницата на синдикалната организация.

Затова КНСБ настоява до 2025 г. минималната работната заплата в страната да стигне заплатата за издръжка. Поне с по 1250 лева да може всеки един работещ и неговата половинка, занасяйки ги вкъщи, да гарантират, че 4-членното им домакинство, което е масовото в България вече, ще може да изкара месеца без притеснения. Всичко под тези суми ни прави работещи бедни, посочва Пламен Димитров.Лидерът на КНСБ припомня, че в днешния ден – точно 135 г. по-късно от събитията в Чикаго, когато се състои първата стачка в САЩ с над 300 хиляди работещи, синдикатите и работниците се борят отново за същите права. Такива, каквито тогава са искали да ги извоюват нашите предци.

“Отново 8-часовият работен ден е химера. Отново заплащането на труда е ниско и отново хората се борят да занесат вкъщи толкова пари, колкото са нужни, за да живеят нормално – те, семействата им, техните роднини и близки”, допълва Пламен Димитров.

“Честит празник на труда, братя и сестри! Честит празник на всички, които с двете си ръце и със своя ум си вадят хляба и хранят семействата си! В България, а и по целия свят. Борбата продължава, приятели! Само от нас зависи кога ще постигнем това, което искаме, което ни се полага, на което имаме право!”, заявява синдикалистът.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.