Свят

Кой е Роман Протасевич, заради когото бе приземен самолетът в Минск

Б еларуският журналист и опозиционер Роман Протасевич е започнал от юноша активна политическа дейност в интернет, пише Дарио Тъбърн от Франс прес. Протасевич бе арестуван в неделя от властите в Беларус след като самолет на “Райънеър”, на чийто борд се намираше, беше принуден да кацне в столицата Минск. Случаят предизвика остра реакция на ЕС.

ЕС отговори на Лукашенко, наложи нови тежки санкции на Беларус

Какви са версиите за приземяването на самолета в Минск

Протасевич е роден на 5 май 1995 г., година след като Александър Лукашенко застава начело на тази бивша съветска република. През 2019 г. Роман Протасевич напусна Беларус и живее в Литва и Полша, два центъра на намиращите се в изгнание беларуски опозиционери.

Още като ученик в гимназията, през септември 2012 г., на 17 години, той е арестуван и бит от полицаи в цивилни дрехи по време на серия от репресии преди парламентарните избори, разказа навремето на АФП младият опозиционер, който днес е на 26 години. “Полицаите ме удряха в бъбреците и черния дроб, след това три дни пикаех кръв. Заплашиха да ме обвинят в неразкрити убийства”, заяви той. Бил освободен след неколкочасов разпит, защото по това време бил непълнолетен.

В България привикаха посланика на Беларус, Русия реагира на мерките на ЕС

По време на разпита агентите на беларуските служби за сигурност – все още наричани КГБ както по съветско време – са му искали паролите за онлайн групи.
Тогава Роман Протасевич е ръководел два сайта в социалната мрежа “В Контакте”, един от които призовавал за бойкот на парламентарните избори и се наричал “Омръзна ни от Лукашенко”.

Беларуският президент, някогашен директор на колективно стопанство, управлява с желязна ръка страната с население 9,5 милиона души. Голямо протестно движение срещу преизбирането му през август 2020 г., изкара на улиците множество хора през лятото и есента. Но то постепенно отслабна, сблъсквайки се с масови арести, полицейско насилие, при което загинаха най-малко четирима души, постоянен съдебен тормоз и тежки затворнически присъди на активисти и журналисти.

ЕС не признава Лукашенко за президент на Беларус

Защо силите за сигурност в Беларус са толкова брутални

След ареста си през 2012 г. Роман Протасевич работи като фотограф за беларуски медии и през 2017-2018 г. получава стипендия “Вацлав Хавел”, целяща да подкрепи желаещите журналисти от страни, които нямат свобода и независимост на медиите, да упражняват професията си в подкрепа на плурализма.

Напуска Беларус през 2019 г., след като започва да работи за много влиятелната проопозиционна верига Некста (Nexta, “Някой” на беларуски), разпространяваща информация в социалната мрежа Телеграм. След това става главен редактор на тази мрежа, която в момента има над 1,2 милиона абонати и изигра важна роля в организирането на протестите срещу Лукашенко, споделяйки с абонатите си подробности за датите и часовете на събиранията.

“Първият журналист терорист

Сега Протасевич е главен редактор на канала “BGM”, който има 260 000 абонати. Приятелката му, София Сапега, арестувана в неделя заедно с него, е студентка по право в Европейския университет за хуманитарни науки (EHU) във Вилнюс.

Роман Протасевич е отразявал кандидатпрезидентската кампания през 2020 г., по време на която представителката на опозицията Светлана Тихановска се изправи срещу Лукашенко. През ноември Беларус издаде срещу младия журналист заповед за арест заради работата му за Nexta, обявявайки, че той е “замесен в терористична дейност”. Тогава опозиционерът се определи в профила си в Туитър като “първия в историята журналист терорист”. Терористичната дейност може да бъде наказана със смърт в Беларус, където все още се прилага смъртното наказание.

Когато самолетът на “Райънеър” беше отклонен и принуден да кацне в Минск, пътниците чуха Роман Протасевич да казва, че “рискува да получи смъртна присъда”.

Последният му туит, от 16 май, се отнася до фоторепортаж за посещението на Тихановска в Атина – градът, от който самолетът му замина за Вилнюс.

Самият Протасевич се появи на видеозапис, показан снощи по беларуската държавна телевизия. Той каза, че е добре и че сътрудничи на държавното разследване, и призна, че стои зад социални вълнения. Правозащитни организации изказаха съмнения, че тези признания може да се дължат на насилие над него.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.