Новини

Кой ще е премиер на Израел? Всичко зависи от ислямисти

Мансур Абас

© Associated Press

Мансур Абас

Съдбата на най-дълго управлявалия Израел премиер Бенямин Нетаняху е под въпрос – съставянето на правителство може да е трудна задача.

Причината е, че десният блок около неговата партия “Ликуд” няма достатъчно гласове в парламента с едва 120 места. Противниците му също не биха получии мнозинство. Развръзката може да е в ръцете на партия “Раам”, която обърка сметките.

Проблемът за израелския политически елит е, че част от идеите и връзките ѝ могат да се проследят до управляващата Газа ислямистка организация “Хамас”.

Зъболекарят от севера

В страната с население 9.3 млн. души битката за всяко от 120-те места е ожесточена. По традиция партиите са далеч от мнозинство и тежки преговори водят до формиране на блокове. При това в последните две години имаше парламентарни избори четири пъти. След последния вот подкрепящите Нетаняху, сред тях и големият му съперник вдясно Нафтали Бенет, имат общо 59 места, противниците му – 57. Дори не е сигурно дали Бенет, със седемте си места би подкрепил Нетаняху, тъй като е допускал съюз срещу него.

В коалицията на Нетаняху, в която влизат ултраортодоксални и крайно националистически, враждебни към арабите, партии, може да се наложи да работят заедно с организацията с ислямистки корени, която взе останалите четири.

Това би било трудно решение и за опонентите, сред които най-голямата партия е “Йеш атид” на бившия журналист Яир Лапид.

Каквото и решение да вземат партиите в страната, според израелски и международни медии балансьор се оказа 46-годишният зъболекар от населения предимно с араби север Мансур Абас. Той вече допусна възможности като съставяне на правителство на малцинството, без да подкрепя изрично който и да е от двата лагера.

Отхвърля инициативи, свързани с правата на хомосексуалните и това не е изненада, защото е част от Ислямското движение в Израел, макар и от по-умерения му, южен клон – организация, насърчаваща ислямския начин на живот, северната част от която е свързана с “Хамас” и е забранена. “Раам” е създадена през 1996 г.

Арабската Обща листа, която беше водещата арабска партия, е твърдо против Нетаняху и е по-скоро в блока на Лапид, но социално консервативната “Раам” се отцепи от нея, като отказа да е изричен противник на премиера, без Абас напълно да затваря вратата за връщане. И в блока на Лапид има политици като някогашния съюзник на Нетаняху Авигдор Либерман, които са открито враждебни към арабите.

Изключва само онези, които изключват него

Дори само хипотезата, че “Раам” може да влезе във властта, е новина в държава, в която независима арабска партия никога не е била част от властта, въпреки че арабите са близо 20% от населението (без да се броят Западният бряг и Газа). Депутати араби подкрепят правителство на убития Ицках Рабин през 90-те години, но без да са част от него.

Израелските араби в политиката по принцип неведнъж са били очерняни от лагера на Нетаняху като поддръжници на терористи. Нещо повече, според него само евреите могат да определят бъдещето на Израел. Премиерът смекчи тона на последните избори, тъй като съзнава нарастващата роля на гласоподавателите араби, но все пак се надяваше да не се нуждае от подобни партии – той заложи на най-бързата в света ваксинационна кампания срещу COVID-19, в резултат от която над половината жители вече са с по две дози, и на дипломатическите си инициативи в Близкия изток. Над него обаче през цялото време тегнеха както дела за корупция, така и ефектите на коронавирусната криза върху страната.

Според източници на в. “Джерузалем пост”, близки до премиера, Нетаняху е готов да работи с Абас, но е помолил членовете на “Ликуд” да не говорят за това. Вестникът описва Абас като човек, който не играе с открити карти и е трудно да се прецени какво ще направи, а и е заявявал няколко пъти, че не изключва никакви възможности, а партията му “не е в ничии ръце”. Дори когато чува имена на крайнодесни екстремисти в блока на Нетаняху, заявява само че би изключил от сметките си само онези, които изключват него.

“Пред нас има спешни въпроси на живот и смърт,” казва пред телевизия “Кан”. “Въпроси като престъпността и насилието, кризите в икономиката и жилищния сектор… Има дълъг списък с хронични проблеми в арабското общество, които държавата и правителството пренебрегваха с години.” Негови близки сподвижници твърдят, че основната му цел е една – да направи арабите в Израел по-влиятелни.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.