Общество

Кокаинът, задържан на "Лесово", за над 2 млн. лв., скрит в кола с белгийска регистрация (Снимки)Окръжна прокуратура Ямбол задържа за срок до 72 часа Мариан С., опитал да изнесе наркотика

Окръжната прокуратура в Ямбол задържа за срок до 72 часа Мариан С., опитал незаконно да пренесе през границата на страната 23,608 кг. кокаин. Престъплението е осъществено на 16 декември., на ГКПП  „Лесово“, а подробности по случая обявиха на извънреден брифинг  днес прокурор Дойчин Дойчев, административен ръководител на Окръжна прокуратура Ямбол и Светослав Владимиров, гл. директор на Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция „Митници“.Прокурор Дойчев съобщи, че наркотичното вещество е установено в лек автомобил с белгийска регистрация, който е проверен на трасе за изходящи автомобили от Република България за Република Турция. Към наказателна отговорност е привлечен 23-годишвният  водач на лекия автомобил Мариан С., спрямо когото днес ще бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Автомобилът е селектиран за щателна митническа проверка, при която служители откриват допълнително монтиран метален капак над фабрична кухина в багажника, предназначена за резервната гума. След демонтиране на капака в пригодения тайник са намерени общо 22 пакета, облепени с тиксо. При извършения на място полеви наркотест, съдържанието на пакетите реагира на кокаин, заяви пред Светослав Владимиров от Агенция „Митници“.

За това престъпление обвиняемият може да получи наказание от 15 до 20 години „лишаване от свобода“. В закона е предвидена и глоба в размер от 200 до 300 хил. лв. На над 2 млн. лв. възлиза общата стойност на задържания кокаин , съобщи още прокурор Дойчев. И добави, че задържаният Мариан С. е осъждан през 2018 г. за управление на лек автомобил под въздействието на наркотични вещества.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.