Свят

Колко е страшно наистина в Индия

И ндия вчера регистрира глобален дневен рекорд от 362 567 нови инфекции.

Общият брой на жертвите на ковид-19 в страната надхвърли 200 000. Индия се нарежда на второ място в света след САЩ по общ брой на заразените и на четвърто по починалите.

Няколко държави обещаха помощ, включително Германия, Франция, Великобритания, САЩ, Саудитска Арабия и Пакистан.

Забраняват влизането от Индия и още няколко страни у нас

Индийските власти обявиха, че 3 293 души са починали от ковид-19 през последните 24 часа, като за първи път броят на смъртните случаи надхвърли 3 хил. за един ден.

Вече седем дни Индия регистрира глобални рекорди от над 300 000 нови случая на коронавирусна инфекция дневно.

Въпреки че числата са зашеметяващи, експертите и епидемиолозите смятат, че реалният брой на заразените и починалите от ковид-19 в Индия е по-голям.

Но наистина ли положението е толкова страшно? Населението на Индия е близо 1,4 млрд. души. По този показател тя се намира на второ място в света след Китай.

В момента в много индийски градове има недостиг на кислородни апарати и специализирани болнични легла за лечение на ковид-19, което още повече увеличава броя на смъртните случаи.

COVID-19: Колко е опасна двойната мутация от Индия

Това обаче се дължи на факта, че заради географското си положение Индия не е сред страните, където респираторните заболявания са основен проблем. Например през 2019 г. индийските здравни власти са отчели 28 798 заразени с грип и 1 218 починали.

Тоест смъртността от грип в страната спрямо броя на заразените е била по-висока, отколкото тази от ковид-19 досега – 4,2% срещу 1,3%.

Като брой на активните случаи на ковид-19 Индия се намира на второ място в света сега, с 3,08 млн. болни или двойно по-малко, отколкото в САЩ.

А сравнена с населението, заболеваемостта в Индия не е много по-висока. През последните 2 седмици новозаразените са под 300 на 100 хил. души. А починалите от ковид-19 са едва 2,2 на 100 хил. души население.

Големият проблем в Индия е липсата на достатъчно легла за лечение на ковид-19. Недостигът принуждава болниците да отказват прием на пациенти, което пък засилва разпространението на заразата и увеличава броя на починалите.

Индия: Цунами от болни от COVID-19, масови кремации

Това, което плаши света е, че ако ситуацията в Индия с нейните близо 1,4 млрд. души население излезе извън контрол, коронавирусът ще получи възможност да мутира в достатъчна степен, че да създаде нови щамове, резистентни на съществуващите терапии и ваксини.

При над 4 млн. новозаразени през последните две седмици ситуацията наистина може да се определи като плашеща въпреки, че числата не изглеждат толкова страшни, сравнени с огромното население на страната.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.