Общество

Коментар на седмицата №1: Къде е контрата на БСП, за "фашистката окупация" на Македония?Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 144 700 прочитания.

Чета македонски сайтове. Рефренът, че България е била фашистка държава, която е окупирала Македония, е системен.Нито дума за това, че причина българските войски да влязат в Македония беше и това – тя да бъде освободена от сръбска окупация. Та самите “српски власти ја нарекуваат областа на Вардарска Македонија – Јужна Србија, а луѓето што живеат во неа – јужносрбијанци.” Това трябва да се обяснява.

Що се отнася до това, че България е била “фашистки окупатор”, необходим е и друг разказ, за който писах преди няколко дни (за партизанското движение.) Борисов и Каракачанов имат свой разказ и позиция. Те са прави!

Но липсва разказът на БСП и на антифашисткия съюз. Сега е време те да дават интервюта, да шетат в Македония, да се срещат и да говорят.

Нинова била станала санитарка. Хубаво. Това може, това прави. Важно е, че знае с какво може да е полезна.

Но БСП като партия не може да мълчи, още повече че носи отговорност за ситуацията. Основна отговорност! Не може ли Националният съвет на БСП да излезе с някакъв документ?!

Отделно водачите в левицата – Станишев, Пирински, Добрев, Паскалев и десетки други, свързани с географската област Македония, би трябвало да говорят и действат. Да участват според силите си в изясняването на проблема. Или поне да станат и те като Нинова санитари. Да ги има с нещо тези дни.

(От фейсбук)

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.