Новини

Конгресът на САЩ прие бюджет от 740 млрд. долара за отбрана

Конгресът на САЩ прие бюджет от 740 млрд. долара за отбрана

© Associated Press

Конгресът на САЩ прие бюджета за отбрана за 2021 г. въпреки заплахата на президента Доналд Тръмп да наложи вето. Бюджетът на стойност 740.5 милиарда долара и беше одобрен от Камарата на представителите и получи над две трети от гласовете на сенаторите. На гласуването и в двете камари беше постигнато квалифицирано мнозинство, което би било достатъчно, за да се преодолее евентуално вето на президента Тръмп, съобщава БТА.

В закона за бюджета са включени санкции срещу газопроводите “Северен поток-2” и “Турски поток”, както и срещу Турция заради закупуването на руските зенитни системи С-400.

Тръмп обеща да наложи вето на текста, защото той не включва отмяна на раздел 230 на приетия през 1996 г. закон за етиката в сферата на комуникациите, който защитава технологичните компании от съдебни дела за публикуване, изтриване или друго модериране на принадлежащо на потребителите съдържание.

В бюджета за нуждите на Пентагона са предвидени 635.5 млрд. долара, 26.6 млрд. са за програми в сферата на националната сигурност, свързани с министерството на енергетиката, а 69 милиарда долара – за операции в чужбина.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.