Общество

Консултациите при Радев за кабинет да са 100% публични

Тази седмица се очаква президентът да свика първото заседание на новия парламент, а много скоро след това да започне и консултациите с парламентарните групи за съставяне на правителство.

Поне така е по устав, тоест по конституция. И тъй като хората в последните години станаха особено чувствителни на тема задкулисие и нерегламентирани уговорки между различни играчи на властови позиции, време е да се зададе нов тон в българската политика.

Всички сме съгласни, че трябва да има прозрачност кой кой е и какво иска да прави, ако поеме отговорност за изпълнителната власт точно в този момент. Причините за това са много и на първо място са битката срещу COVID и икономическите катаклизми, които вървят с него.

Затова в името на прозрачността консултациите при президента с всички парламентарни партии трябва да станат 100% публично достояние. 3-минутни репортажи няма да свършат работа. Така няма да има съмнения, че някой крои тайни планове, без да ги огласява пред публиката. А публиката – това са всички български граждани и те имат право да знаят какво им гласят политици и държавници. Нека този път да не е зад гърба на избирателите.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.