Новини

"Контрагласуване" на опозицията във Венецуела ще измери недоволството срещу Мадуро

"Контрагласуване" на опозицията във Венецуела ще измери недоволството срещу Мадуро

© Associated Press

Народно допитване”, подкрепено от Съединените щати, трябва да измери недоволството срещу чавистките власти във Венецуела седмица след като партията на президента Николас Мадуро триумфира на изборите за парламент и си го върна от опозицията.

“Триумф” обаче е станалото само за Мадуро, тъй като гласуването, при ниска активност, протече при бойкот на опозицията. Гласувах едва между една трета и една четвърт от избирателите, тъй като мнозина послушаха призива да се въздържат от ходене до урните.

Овладяването на парламента от чавистите поставя под въпрос легитимността на Хуан Гуайдо като временен президент. В началото на 2019 г. Гуайдо се обяви за президент, след като доминираният досега от опозицията орган постанови, че последните президентски избори, спечелени от Мадуро, са нищожни, а постът му – вакантен и според конституцията председателят на законодателното събрание (опозиционният лидер) може временно да го поеме.

Това временно създаде усещане за двувластие във Венецуела и многохилядни протести, при които голяма част от Запада и Латинска Америка призна Гуайдо за президент. Опозицията обаче не успя да свали чавистките власти, а дейността ѝ се оказа белязана от разделения.

Според държавния секретар Майк Помпео с допитването, проверяващо колко души отхвърлят властта на чавистите трябва да се чуе “гласът на венецуелците”, след като “венецуелският изборен процес се сведе до фарс заради диктатурата на Мадуро”. По думите му това е платформа, чрез която “венецуелците, включително принудените да избягат в чужбина под заплаха от преследване, мъчение или смърт, могат да поискат свободни и честни президентски и парламентарни избори.”

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.