Новини

Коронавирусът в България: здравният министър на среднощна проверка на Летище София

Коронавирусът в България: здравният министър на среднощна проверка на Летище София

© Надежда Чипева

Скоростта на заразяване с новия щам на коронавируса се увеличава със 70%. Репродуктивното число се увеличава с 0,4. Един човек може да зарази други седем според анализите на лабораторните резултати, обясни пред Би Ти Ви доц. Нина Янчева – ръководител катедра по Инфекциозни болести в Медицинския университет в София. Този щам е познат от месец септември, посочи тя. “Това, което е алармирало учените е, че от 41-а до 50-а седмица на тази година, броят на заболелите значително се увеличава. Когато анализират вирусите, които се изолират, установяват, че този щам е повече от 50%”, уточни доц. Нина Янчева.

По думите й се знае, че като цяло че коронавирусите мутират, но се смята, че мутират значително бавно. “В случая мутацията е бърза и затова алармират и учените. Не доказано, че тези мутации променят хода на пандемията и тежестта на заболяването”, отбеляза тя.

“По-различното в случая е скоростта на заразяване, ясно е че заболелите са млади хора под 60-годишна възраст. Тежестта на заболяването е не е по-голяма и няма по-висока смъртност”, обясни доц. Нина Янчева.

След като се забави реакцията на институциите след първите случаи на новия вирус в Китай, сега мерките са много по-бързи и по-агресивни, за да се ограничи някаква предполагаема опасност, но тя не е ясна за момента, коментира тя. Според доц. Янчева вероятно новият щам е достигнал и до други страни в Европа – има данни за Нидерландия, Дания, също така за Австралия.

“За момента няма данни, че новият щам обезсмисля ваксината, защото ваксината подобно на естественото заболяване води до образуването на неутрализиращи антитела и на клетъчен имунитет. Мутациите водят до промяна на прикрепване на вируса към клетките, но това не би довело до пълно блокиране на ефекта от ваксината”, заяви доц. Нина Янчева.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.