Новини

Коронавирусът по света: Австрия е на ръба на трета карантина

Литва регистрира повече от 100 хил. заразени с коронавирус от началото на пандемията, а лидерите й предупредиха, че здравната й система е на предела на възможностите си, предаде ДПА.

Литовските здравни власти заявиха днес, че за последните 24 часа са регистрирали още 3159 нови случая на COVID-19, с което общият им брой достигна 103 028 души. За последното денонощие броят на смъртните случаи от заразата е нараснал с 30 и е достигнал общо 933. Литва, с население от близо 3 милиона души, в момента отчита един от най-високите темпове на разпространение на инфекцията в Европа според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Правителството във Вилнюс вчера въведе ограничения върху икономическата дейност и обществения живот, които се очаква да останат в сила поне до 31 януари, включително полицейски час, за чието спазване следи полицията.

Министър-председателката Ингрида Шимоните заяви днес, че правителството си запазва правото да затяга правилата за свободата на придвижване, ако хората не спазват сегашните ограничения, предаде агенция “Балтик Нюз Сървис”. Здравният министър Арунас Дулкис вчера призова хората да спазват ограничителните мерки и предупреди, че здравната система може до седмици да изпадне в колапс поради засилващия се натиск върху нея.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.