Новини

Коронавирусът по света: Италия стана страната с най-много починали в Европа

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо съобщи, че първите ваксини срещу COVID-19 са пристигнали в страната, а още днес може да бъдат поставени и първите дози, предадоха “Ройтерс” и “Асошиейтед прес”.
Трюдо публикува в “Туитър” снимка от разтоварването на ваксините от самолета. Канадският здравен регулатор одобри ваксината на американската компания “Пфайзер” и германската “Бионтех” в сряда.

Първите 30 хил. дози ще бъдат изпратени на 14 места в Канада. Най-уязвимите категории, включително обитатели на домове за възрастни хора и здравни работници, ще бъдат първите ваксинирани.

Неотдавна правителството на Канада разшири договора си със “Пфайзер”, за да получи до 249 хил. дози от ваксината този месец. Трюдо каза, че това е добра новина, но призова канадците да продължат да носят маски, да избягват събирания и да си свалят правителственото приложение, което показва на потребителите дали са в контакт с хора дали положителен резултат на тестовете за коронавирус.

В неделя бе съобщено за нови 5891 случая на COVID-19 в Канада, с които общият брой на заразените нарасна до 460 743. В петък здравни експерти предупредиха, че през януари Канада може да започне да регистрира по 12 хил. нови случая дневно. От усложнения, свързани с коронавирусната инфекция, в Канада са починали 13 431 души, включително 81 в събота. Очаква се Канада да одобри скоро и втора ваксина срещу COVID-19 – тази, която бе разработена от компанията “Модерна”.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.