Новини

Коронавирусът по света: Франция и Великобритания ще възобновят превоза на товари

Популярният австралийски търговец на дамско спортно облекло “Лорна Джейн” (Lorna Jane) е изправен пред съд заради твърденията си, че неговите клинове и топове могат да спрат COVID-19, съобщи националният надзорен орган, цитиран от ДПА.

Комисията за конкуренция и защита на потребителите на Австралия обяви, че предприема правни действия срещу компанията за неверни и подвеждащи твърдения, които нарушават законодателството в областта на потреблението.

През юли “Лорна Джейн” пусна наречената от нея серия “антивирусно активно облекло”, твърдейки, че то е напръскано с веществото LJ Shield, което осигурява защита срещу вируси и патогени като COVID-19.

Фирмата рекламира, че като носят нейните спортни дрехи, клиентите “напълно елиминират възможността за разпространение на смъртоносни вируси”, припомня ДПА.

Комисар Сара Корт уточни, че това е станало точно когато е имало страхове от втора вълна на пандемията в Австралия.

В средата на юли повечето от рекламните послания на “Лорна Джейн” бяха премахнати, след като компанията получи глоба 40 000 австралийски долара (30 288 щатски долара) от Управлението за терапевтични стоки.

Гамата активно облекло бе ребрандирна като “антибактериална”.

Говорител на “Лорна Джейн” заяви пред Ей Би Си, че фирмата е разочарована от съдебните действия на комисията за конкуренцията, но ще се защитава в съда.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.