Новини

Коронавирусът по света: Чехия върна ограниченията четири дни по-късно

Германските лидери се изказаха за по-строги ограничения с цел да се ограничи разпространението на коронавирусната инфекция само няколко дни след като страната регистрира най-високия брой новозаразени за ден, предаде “Ройтерс”.

Канцлерката Ангела Меркел каза пред свои колеги съпартийци и депутати от управляващия парламентарен блок, че наложените карантинни мерки със затваряне на ресторанти и барове и с ограничение на броя на клиентите в магазините не са достатъчни да поставят вируса под контрол.

“Положението става все по-сериозно: тези мерки няма да се окажат достатъчни, за да прекараме една сравнително нормална зима”, каза тя на срещата, цитирана от един от участниците в нея.

Броят на новозаразените всеки ден вече не расте така бързо, както преди, но стагнира на едно доста високо равнище, като в сряда дори достигна и рекорд от началото на пандемията.

Премиерът на южната провинция Бавария Маркус Зьодер, където се регистрират и най-много смъртни случаи от вируса, изрази увереност, че регионалните и националните лидери ще се съгласят да приемат по-твърди мерки преди Коледа. Предишната договорка бе мерките да не се променят преди 10 януари.

Макар че ваксините, на които се разчита да спрат епидемията, са вече на път, броят на наличните дози е ограничен, което означава, че само някои групи – най-вече възрастните хора, могат да очакват да бъдат ваксинирани през зимата, съобщи група експерти вчера.

Някои провинции вече действат изпреварващо и на своя глава. От сряда хората в Бавария ще могат да излизат от домовете си само по неотложни причини, а в места с най-нисък брой заразени ще се налага и местен вечерен час.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.