Новини

Косовското правителство бе обявено за нелегитимно, следват избори

Косовското правителство бе обявено за нелегитимно, следват избори

© Reuters

Косовският конституционен съд обяви, че гласуването през юни, с което дойде на власт правителството на Авдуллах Хоти, е незаконно, съобщиха регионални издания.

Нови избори ще има най-късно до 40 дни. Проблемът според съда е, че в гласуването е участвал депутатът Етем Арифи, осъден за корупция още преди изборите на 6 октомври 2019 г. и скрил това, за да участва в тях.

Точно с един глас се осигури и мнозинството на блока на Хоти, издигнат от Демократичната лига на Косово (LDK) – 61 от 120 гласа.

Последната партия бе коалиционен партньор в предходното правителство на Косово, това на лидера на бившата радикална партия “Самоопределение” на Албин Курти. Това бе първият кабинет в кратката история на независимо Косово, който не бе свързан с бившите военни командири, сражавали се със сърбите през 90-те години на миналия век.

В разгара на пандемията през пролетта обаче LDK свали кабинета на Курти заради разногласия между двете партии, а бившият премиер съзря намесата на Вашингтон заради втвърдената му политика към Сърбия.

“Самоопределение” се обърна към Конституционния съд, който проведе засидание по темата по-рано този месец.

Сегашната ситуация само задълбочава политическото напрежение в Косово, след като президентът Хашим Тачи подаде оставка заради обвинения, повдигнати от базирана в Хага прокуратура, разследващ престъпленията от косовска страна във войната.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.