Свят

Коя е жената, опитала да обере магазин с пистолет

34-годишна жена е задържана за опита на грабеж на търговски обект в столицата.

Това заяви в предаването “Здравей, България” по NOVA вътрешният министър Христо Терзийски. Той обясни, че жената е без криминални прояви до този момент.

Опит за обир в голям магазин в София

“Характерното за този случай е, че тя ако е от действаш криминален контингент ще вземе някакви мерки за дегизировка, но тя не е предприела такива действия”, обясни министърът.

“Задържана е с постановление на Софийска районна прокуратура за 72 часа и ще и бъдат назначени психиатрични експертизи, за да видим мотивите и причините за това действие”, каза още Терзийски.

Той добави, че нямат данни лицето да работи на официална работа, най-вероятно е безработна.

“Оръжието, което е използвала е газово и е било на неин близък. То е законно притежавано”, добави още той.

“Статистически данни от началото на 2020 г. показват понижение в извършването на всякакъв вид престъпна дейност”, коментира още Христо Терзийски.

“Намаляването е при кражбите и измамите. Наблюдаваме обаче същото ниво на престъпна дейност при домашното насилие, в сравнение с 2019 г. Всичко останало върви надолу”, добави министърът.

Министърът обърна внимание и на случая, при който рецидивист се представи за касиер и открадна част от пенсията на възрастен мъж в София.

“Задържаният много скоро е излязъл от затвора и към настоящия момент сме документирали два случая, извършени от него. Мисля че ще си получи заслуженото”, добави Терзийски.

Министър Терзийски обясни още, че икономическата ситуация в страната се отразява на криминогенната обстановка.

“Нормално е, когато намаляват доходите на хората, ако имат самосъзнание и нямат престъпна наклонност, да спазват правилата в обществения живот. Има обаче такива, които ще изпаднат в безизходица, и може да извършат нещо”, поясни той.

Министърът обаче беше категоричен, че няма как да има полицай във всеки търговски обект.

“Предстоят празници и ние искаме да сме там, където има много хора, за да спазваме обществения ред”, добави Терзийски. 

Още по темата вижте във видеото по-горе.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.