Новини

Кратки новини: БСП иска одит на "Монтажи" ЕАД

Кратки новини: БСП иска одит на "Монтажи" ЕАД

© Юлия Лазарова

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> “Кратки новини” е рубрика на “Дневник”, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Кампания в подкрепа на каузата “Оле Мале”

Магазини “Фантастико” и фондация “Майко Мила” започват кампания за подкрепа на социално предприятие, което помага на майки на деца с увреждания да работят и да се издържат сами. Кампанията ще се проведе от 10 декември 2020 г. до 6 януари 2021 г., като всеки, който желае да подкрепи инициативата “Оле Мале”, може да го направи с дарение от 1 лв. или по-голяма сума на касите на супермаркети “Фантастико”, без това да е обвързано с покупка. Всяко дарение ще бъде изписано на отделен ред в касовата бележка.

Ремонт уврежда емблематична сграда във Велико Търново

Кратки новини: БСП иска одит на "Монтажи" ЕАД

Ремонт на Регионалната художествена галерия “Борис Денев” във Велико Търново уврежда фасадата на сградата – един от символите на града и част от ансамбъла в местността “Боруна” заедно с паметника “Асеневци”, съобщи “Да, България”. Дървената дограма на сградата се подменя с PVC профили – неотваряеми и без запазен оригинален растер. При работите се нанасят щети на облицовката от бигор. Снимки от мястото показват, че редкият и ценен камък на места вече е счупен. Ремонтът е финансиран чрез голям европейски проект за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

Предстои и масивните дървени врати също да бъдат подменени с PVC решения. Търновци създадоха онлайн гражданска подписка “Да спрем обезобразяването на Регионална художествена галерия “Борис Денев” – Велико Търново”, достъпна на сайта за онлайн петиции тук: https://www.peticiq.com/-galeriavt

БСП иска одит на “Монтажи” ЕАД

След “Автомагистрали” БСП иска и одит на “Монтажи” ЕАД за последните три години. Поводът – за две години Министерският съвет е отпуснал 500 млн. лева за спешен ремонт на 416 язовира. Тези средства са били предназначени за “Държавната консолидационна компания” ЕАД, която е възложила ремонтните дейности и предоставила финансите на “Монтажи” ЕАД. Според БСП формата на възлагане е неясна.

“Тук матрьошките започват да се отварят. Това поставя редица важни въпроси. Направена ли е категорична предварителна преценка и спазени ли са изискванията при избора на “Монтажи” ЕАД за изпълнител на ремонтите? Има ли дружеството необходимия капацитет – технически и човешки ресурси за извършване на посочената дейност? Някои чекмеджета се пълнят всеки ден, но искаме да видим защо не се пълнят язовирите”, коментира депутатът Румен Гечев.

Спецпрокуратурата обвини шестима души за телефонни измами

Спецпрокуратурата задържа и повдигна обвинения на шестима души, трима от които са арестувани в Букурещ за участие в престъпна група за телефонни измами. Съвместната акция с румънската полиция е проведена на 10 декември, съобщиха от спецпрокуратурата. Групата е била създадена в началото на 2019 г. и е извършвала измами на българи, главно от Румъния. Там са се намирали ръководителят и преките извършители на измамите, докато в България са действали т.нар. “мулета”. До момента са събрани доказателства, че от измами са събрани над 156 000 лева. Специализираната прокуратура е възложила на ДНСК проверки на недвижимите имоти, собственост на обвиняемите, тъй като са без трудови доходи.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.