Новини

Кратки новини: Илия Гюдженов оглави агенцията за българите в чужбина

Кратки новини: Илия Гюдженов оглави агенцията за българите в чужбина

© Юлия Лазарова

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> “Кратки новини” е рубрика на “Дневник”, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Дребномащабният риболов в Черно море става специфична стопанска дейност

С решение на Министерски съвет дребномащабният риболов в Черно море се обособява като специфична стопанска дейност. Това стана възможно след като е одобрен Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите. Чрез промените се предоставя възможност на хората, които желаят да извършват дребномащабен риболов с риболовни кораби с обща дължина под 10 метра, да заявят изрично желанието си пред съответния административен орган. Те ще имат право да извършват дейност само с разрешително за дребномащабен риболов, а не както досега с разрешително за стопански риболов и документ за придобито право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми. Въвежда се и валиден билет за любителски риболов във водите на Черно море, чрез който ще се приложи унифициран подход към всички любители риболовци.

Илия Гюдженов оглави Държавната агенция за българите в чужбина

Илия Гюдженов беше определен от правителството за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Досега институцията се ръководеше от Димитър Владимиров, който пое временно поста през 2018 г., след като бившият ръководител на агенцията Петър Харалампиев и още трима души бяха обвинени за участие в престъпна група за подкупи, търговия с влияние и пране на пари. Преди малко повече от два месеца Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу тях.

ЧЕЗ отмени плановите прекъсвания на тока по празниците

“ЧЕЗ Разпределение” ще преустанови планираните прекъсвания на електрозахранването за периода от 19 декември до 5 януари, за да не бъдат смущавани хората по време на празниците, съобщиха от електроразпределителното дружество. За най-натоварените за мрежата дни – 24 и 31 декември, компанията е създала специален график за дежурства и ще реагира незабавно при нужда.

Екоминистърът поиска алтернативни водоизточници в Търговище

В най-кратки срокове да бъдат осигурени алтернативни водоизточници за питейно-битови нужди в област Търговище, където редица населени места от десетилетия са на воден режим. Това е разпоредил министърът на околната среда Емил Димитров на институциите, които отговарят за управлението на водите. На работна среща е обсъдена възможността в най-кратки срокове да започнат проектни работи за осигуряване на вода за населените места, които са на воден режим от десетилетия. Вече е изградено съоръжение за промишлено водоснабдяване, чрез което се осигурява дейността на стъкларските заводи в града, като по този начин се освобождава голям воден ресурс от язовир “Тича”, който да се използва за задоволяване питейно-битовите нужди на гражданите на общините Търговище, Шумен и Велики Преслав, както и за напояване на земеделските култури.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.