Общество

Кристалина Георгиева: Глобалната икономика е на кръстопътГлобалната икономика е на кръстопът, каза изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева, предупреждавайки срещу “голям риск”, че напредналите икономики и някои нововъзникващи пазари се възстановяват по-бързо, докато повечето развиващи се страни ще страдат през следващите години, цитира думите й “Анадолската агенция“

На фона на това, че няколко страни, които са изправени пред бавно пускане в оборот на ваксините COVID-19, Кристалина Георгиева попита дали политиците ще предприемат действия за предотвратяване на това голямо разминаване, предаде Фокус.Тази ситуация не само ще влоши човешката трагедия, предизвикана от пандемията, но и икономическите страдания на най-уязвимите, заяви тя.

Георгиева припомни, че се очаква световният БВП да нарасне с 5,5% през 2021 г. и 4,2% през 2022 г., като в същото време тя предупреди, че спрямо предпандемичния период кумулативният доход на глава от населението ще намалее с 13% в развитите икономики и с 18% в икономики с ниски доходи и дори с 22% в развиващите се икономики, с изключение на Китай.

“С други думи, сближаването между страните вече не може да се приема за даденост”, подчерта тя.

Георгиева каза също, че младите и нискоквалифицираните жени и други нискоквалифицирани работници ще бъдат засегнати от загуба на работни места поради различията.

Директорът на МВФ специално обърна внимание, че милиони деца все още имат прекъсвания в образованието поради мерките срещу разпространението на коронавируса.

„Помислете за предизвикателствата, които предстоят: само за икономиките на Г-20 (с изключение на Индия и Саудитска Арабия поради ограничения на данните), общите загуби на заетост се прогнозира да надхвърлят 25 милиона работни места тази година и близо 20 милиона през 2022 г.“, каза тя.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.