Свят

Кук: Добре е за потребителите да има търкания

И зпълнителният директор на Apple Тим Кук обяви, че според компанията има много сериозна конкуренция на пазара за мобилни приложения. Той беше разпитван 4 часа заради делото между Apple и Epic Games, като коментарите му не разкриха особено много новости.

По-голямата част от разпита премина в уклончиви отговори или щадящи въпроси от собствената му защита. Към края на разпита обаче взе участие и съдията по делото Ивон Гонзалез Роджърс. Тя зададе по-остри въпроси и изиска от Кук да даде отговори.

Един от основните въпроси на съдия Роджърс беше доколко Apple е променила политиката си за взимане на дял от приходите на приложенията в App Store заради собствени убеждения или заради външния натиск. Двамата с Кук влязоха в словесна схватка, в която шефът на Apple се стараеше да запази максимално уклончивия тон и да избягва от конкретика.

Apple: Има неприемливо много вируси за macOS

Съдия Роджърс даде за пример проучване, в което се твърди, че 39% от създателите на приложения в App Store не са доволни от тяхната дистрибуция в онлайн магазина на Apple. Кук отговори, че “винаги има търкания, но това е добре за потребителите, защото им показва, че всичко е сигурно”.

Роджърс неколкократно попита Кук за ограниченията на App Store, непропорционално големите суми, които се генерират от геймърите и липсата на реална конкуренция, която да притиска компанията. Според Кук обаче има конкуренция и тя е с другите платформи като Android, Xbox и т.н. Той казва, че потребителите имат избор “между много различни Android модели смартфони или iPhone, който има определени принципи, включително сигурност и поверителност на данните”.

Apple е “дошла на престрелка с пластмасов нож за масло”

Кук се съгласи, че безплатните приложения получават своеобразна субсидия от приходите на другите, но отбелязва, че именно тези приложения привличат и задържат най-много потребители, което е от полза за всички. Съдия Роджърс обаче сравни ситуацията с това геймъри да дават субсидия на банка. Кук отговори, че “има и други начини да се монетизират услугите, но ние избрахме този, защото смятаме, че е най-добрият”.

Като аргумент, че има конкуренция Кук изтъкна и решението на компанията да понижи таксите в App Store от 30% на 15% за малките разработчици с приходи под 1 млн. долара годишно и даде за пример, че след решението на Apple и Google е направила същото. Съдия Роджърс обаче не прие аргумента и заяви, че това не е признак, че конкуренцията е накарала Apple да вземе решението. Кук отговори, че решението е мотивирано покрай пандемията и е с цел да подпомогне по-малките разработчици, като е направено с оглед да бъде постоянна, а не временна мярка.

През цялото време Кук избягваше да отговаря с конкренти числа. Той дори заяви, че не помни колко Google плаща на Apple, за да може нейната търсачка да е активната по подразбиране в iOS и заяви, че Google трябва да отговорят на този въпрос.

Тим Кук: Намираме се в криза на личното пространство

Разпитът на Кук беше последният по делото. В понеделник се очакват заключителните речи, а решението на съда няма конкретен срок. Съдия Роджърс е заявила, че ще е нужно време и се надява решението да е готово в средата на август т.г.

Тим Кук не се притеснява от разследванията срещу Apple

Apple обмисля разработката на сгъваем iPhone

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.