Новини

Купувай евтино и продавай скъпо: успешният модел на Мончи в "Севиля"

Купувай евтино и продавай скъпо: успешният модел на Мончи в "Севиля"

© Reuters

Купувай евтино и продавай скъпо. Това е философията, която носи успехи на “Севиля” от началото на века.

През годините испанският клуб от Андалусия разви и продаде с голяма печалба футболисти като Дани Алвеш, Иван Ракитич, Хесус Навас, Алваро Негредо и много други, като в същото време продължава да намира техни талантливи заместници за по-малко пари.

Зад успешния модел стои спортният директор на “Севиля” Рамон Родригес Вердехо. Наричан Мончи, той е във футбола вече 30 години, като любовта към клуба е водеща в работата му.

Вердехо никога не е бил звезда на терена, но вече се е превърнал в една от най-важните фигури за тима от Бетис. Мончи е бивш вратар и цялата му кариера преминава в “Севиля”. Той е резерва, но изиграва 126 мача за клуба, преди да се оттегли през 1999 г.

Сезон по-късно Мончи се впуска в неизвестното след назначаването му за спортен директор. Без опит на позицията и с отбор във второто ниво той има трудна задача. Мончи решава да последва тогавашния пример на “Порто” и “Лион”, които печелят титли, впоследствие продават звездите си и започват да градят отначало.

През първите две години на поста “Севиля” не харчи пари за нови играчи, но клубът успява бързо да се върне в първото ниво. Революцията на Мончи започва през 2002 г. с привличането на Алвеш, за който са платени 500 хиляди евро на бразилския “Баия”. Шест сезона по-късно “Барселона” купува крайния бранител за 23.5 милиона.

До 2017 г. “Севиля” е на печалба от около 200 милиона евро от трансфери на футболисти. Очаквано, основните играчи не са склонни да остават за дълго, но обикновено престоят им се ознаменува с трофей.

Освен икономическата страна, влиянието на Мончи се отразява и върху спортните успехи. “Севиля” вече 20 поредни сезона е в Ла Лига, като във всички години завърши в горната част на таблицата.

Клубът се превърна в най-успешния във втория по сила европейски турнир Лига Европа (преди Купата на УЕФА) с рекордните шест титли. Възходът на “Севиля” от началото на века включва две купи на страната, две суперкупи в Испания, както и триумф за суперкупата на Европа.

Изкуството да анализираш данни

Мончи, който от 2017 до 2019 г. потърси ново предизвикателство в “Рома”, признава, че в съвременния футбол е еднакво важна работата на скаутите и системите за данни.

“Сравняваме субективната гледна точка на нашите разузнавачи с обективните критерии на данните. Фактът, че и в двата случая почти винаги има съгласие, ни насърчава да вземаме решения. Очевидно сега обработваме повече информация и сме по-склонни да разчитаме на нея”, казва Мончи пред Би Би Си.

Той и екипът му планират да разширят тази революция на данните, като я приложат и в други части от дейността на клуба като билети и маркетинг. Разработеният от тях алгоритъм анализира над 18 хиляди футболисти, които биха се вписали в състава.

“В момента разговаряме с експерт по изкуствен интелект и машинно обучение, който няма опит във футбола, но искаме да се присъедини към нас. Искаме да продължаваме да се развиваме”, допълва Мончи.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.