Новини

Към политиците: Критичният въпрос на журналисти не е обида

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма на фондация "Конрад Аденауер"

© Велко Ангелов

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма на фондация “Конрад Аденауер”

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> “Дневник” публикува с незначителни съкращения приветствието на Хендрик Зитих, ръководител на Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация “Конрад Аденауер” преди представянето на изследване, поръчано от организацията за нагласите на българите към медиите.

Не искам да разкривам твърде много за резултатите от проучването. Но те за пореден път показват, че медийната система в България не е здрава. Напротив, доверието в медиите продължава да спада. Според мен това не е добра новина. Особено при настоящата пандемия от COVID зрителите, слушателите и читателите трябва да са сигурни, че получават сериозна и достоверна информация.

Както знаете, ние като медийна програма следим отблизо ситуацията в Югоизточна Европа и особено тук в България. Има много критични точки, които означават, че положението на журналистите не е добро. Убеден съм, че всички вие сами ги познавате и няма да ги повтарям подробно. Мисля, че основната причина за недоверието и лошата медийна ситуация е главно защото няма информираност за качествена журналистика.

Няма атмосфера, в която независимата журналистика да бъде насърчавана и укрепвана. Често оставам с впечатлението, че

журналистите са по-склонни да бъдат възприемани като фактор, който пречат.

Това е – казвам го много ясно – погрешно. Демокрацията не може да съществува без независима журналистика. Отвън погледнато имиджът на България в Европа е тъжен и лош. Когато питам приятели и познати в Германия, чувам почти изключително негативни оценки за България.

Причините за тези оценки са много – ситуацията в медиите е една от тях. Мисля, че това е срам. Имате прекрасна държава със страхотни хора. Можете да се гордеете с България. Затова бих искал да ви призова: помислете как можете да подобрите медийната ситуация. Как да популяризираме качествена независима журналистика в България.

И бих искал да се обърна по-специално на политиците в България: журналистите не са врагове и критичният въпрос не е обида! Мисля, че има много добри възможности през следващите няколко месеца да говорим за това как България най-накрая може отново да се изкачи нагоре в класацията за свобода на пресата. Няма спор за това: вие трябва да решите проблемите си сами тук, в България, но като медийна програма сме щастливи да предложим нашата подкрепа. Обещавам ви това. Сега ви пожелавам интересни 90 минути по време на презентацията и последващата дискусия. Нямам търпение.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.