Новини

"Левски" обяви, че се е освободил от 3 млн. лева дълг към "Виваком"

"Левски" обяви, че се е освободил от 3 млн. лева дълг към "Виваком"

© LAP.BG

Левски” обяви, че е изчистил финансовите си отношения с “Виваком”. Това е станало с подписването на договор между двете страни преди седмица (11 декември).

“С активното съдействие на г-н Спас Русев и съгласно условията на договора клубът може да се похвали с отпадане на дълг от над 3 млн. лева”, пишат сините в сайта си.

Русев, който беше собственик на “Левски”, е в ръководството на “Виваком”. В началото на юни той заяви, че дългът на сините към телекомуникационната компания е изчистен, но три месеца по-късно се оказа, че не е така.

“Ръководството на “Левски” благодари на г-н Русев и изразява надежда, че партньорските отношения с “Виваком” ще продължат още дълго и ще се развият, за да бъдат още по-успешни и за двете страни”, добавят сините. Те имат действащ договор с компанията за името на стадиона си.

Напрежение в очакване на спонсор

“Левски” изпадна в много тежко финансово положение след събитията около предишния собственик на клуба Васил Божков, който се укрива в Дубай и срещу когото има повдигнати множество обвинения. При идването си начело на клуба новият собственик Наско Сираков заяви, че задълженията са общо 24 млн. лева.

Сините обявиха ударно свиване на бюджета и започнаха работа за привличане на спонсори и развиване на кампании, насочени към привържениците.

От седмици Сираков и членът на надзорния съвет Константин Папазов заявяват, че се чака подписването на договор с генерален спонсор. Част от неофициалните твърдения са, че това ще е австрийската строителна компания “Щрабаг”.

Тя беше обвързана с изграждането на сектор А на стадион “Георги Аспарухов”. Компанията стана спонсор на сините в средата на септември 2015 г., като тогава се заговори за държавна намеса в сделката. През февруари 2019 г. секторът получи името на фирмата.

Един от водачите на Националния клуб на привържениците на “Левски” – Любомир Костадинов-Младежа, атакува остро Сираков във “Фейсбук” в сряда вечерта. Според него договорът е подписан, но не е обявен, защото “типично по комарджийски” Сираков си пазел жокер, за да може да отговори при евентуална загуба от ЦСКА в дербито в петък.

Националният клуб на привържениците беше деен в делата около клуба в последните месеци и негови представители редовно участваха в срещи с ръководството, като често имаше напрежение. В последните седмици се получи затишие. За момента двете страни не коментират темата.

Наскоро “Левски” представи за спонсор букмейкъра “Палмс бет”. Фирмата, която преди това имаше рекламен договор, разшири партньорството си, като ще постави логото си на ръкавите на фланелките на отбора.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.