Общество

Лекарства за артрит намаляват смъртността от коронавирусаДве противовъзпалителни лекарства, които се използват за лечение на артрит, намаляват с една четвърт риска от смърт при заразяване с коронавирус.

Това е показало проучване на екип от Импириъл колидж в Лондон. Става въпрос за тоцилизумаб и сарилумаб, които се поставят венозно.Изследването е проведено сред 800 пациенти от интензивни отделения в шест държави, включително Великобритания. Учените са установили, че има най-голям ефект, ако прилагането им започне през първите 24 часа от приемането на пациент в реанимация.

И макар да са доста скъпи – между 750 и 1000 паунда за пациент, британските власти ги включиха в списъка с медикаменти, които се използват срещу COVID. Те съветват да се дават на всеки болен, който е получил далеч по-евтиния дексаметазон, но продължава да се влошава и се нуждае от интензивно лечение.

Въпреки че резултатите от изследването още не са получили независима оценка, двете лекарства влязоха в ограничителния списък на медикаментите, предназначени за британски пациенти, които не могат да се изнасят от Великобритания.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.